Un-hidden Street Art: Harta picturilor murale din Cluj-Napoca

Home $ Articole $ Un-hidden Street Art: Harta picturilor murale din Cluj-Napoca

Inspirați de cei de la Feeder și cu prilejul venirii primăverii, ne-am gândit că ar fi momentul potrivit să începem să scriem despre locurile must see din Cluj. Un lucru pe care nu mulți îl cunosc despre oraș este că ascunde multe zone pline de culoare și de… picturi murale.

Picturile murale sunt desene realizate pe diverse suprafețe permanente ale unor clădiri sau structuri, cum ar fi pereții, tavanele sau zidurile acestora.

Recomandarea noastră este să vă planificați o zi și să parcurgeți traseul picturilor murale din Cluj pe care vi l-am pregătit.

1. OCU / 2018: Zburdălnicia voastră sfântă
Prima locație ne găsește la Școala Gimnazială Octavian Goga din Mănăștur, unde se află cinci dintre lucrările murale din Cluj, sub numele proiectului de Artă în curtea școlii. Inițiativa propune promovarea şi popularizarea artei stradale, tema fiind jocul și universul copilăriei.
Ocu este prima artistă contemporană despre care vă vom vorbi. Creația ei se întinde pe mai multe ziduri intermediare unor ferestre și este compusă dintr-o serie de siluete umane pline de culoare și de contrast. Acestea dau senzația că se află în mișcare, pornindu-se de la ideea că fiecare personaj plutește în marea de informații și idei, construindu-și un drum propriu. Inspirația pentru pictură a luat-o dintr-o poezie de Octavian Goga, iar lucrarea ei reprezintă diversitatea și lumea colorată și creativă văzută prin ochii unui copil.

2. IRLO / 2018: Lansarea programelor interspațiale
În cadrul aceluiași proiect a participat și Irlo, muralist, pictor și artist de graffiti, cunoscut deja în lumea street art-ului românesc. Acesta a realizat pe Aleea Peana o lucrare cu trei figuri cosmice, care reprezintă libertatea permisă într-un joc, sfidarea gravitației, plutirea în aer și zborul spre aspirații înalte. Acesta spune despre lucrarea sa că reprezintă ceva dincolo de timp și universal valabil pentru toți și toate.

3. KERO / 2018: Oglinda
Lucrarea artistului Kero face legătura între lumea copiilor și universul imaginației lor prin prisma oglindirii în propria lor conștiintă (privitul în oglindă-conștientizarea sinelui), sugerând evoluția și transformarea. Pictura sa face trecerea de la lucrarea Zburdălnicia voastră sfântă a lui Ocu la cea a artistului Waone, reprezentând schimbarea, metamorfoza.

4. LOST OPTICS (Sweet Damage Crew) / 2018
Al patrulea mural din aceeași locație este realizat de cei de la Lost Optics. Aceștia au interpretat tema copilăriei printr-o serie de elemente geometrice. Pictura reprezintă un ansamblu de acțiune a liniei și a formei dominat de jocuri optice ce dau impresia de continuă mișcare. Spațiul se evidențiază prin jocul plastic al elementelor decorative conferind compoziției echilibru stabil, dar nu static.

5. WAONE INTERESNI KAZKI / 2018
Artist din Kiev, Waone este ultimul din seria celor cinci din cadrul proiectului Artă în curtea școlii. Lucrarea sa pleacă de la ideea de transmitere a informației și arată modul în care copiii percep informația nouă. Cartea este reprezentată ca fiind sămânța roditoare din care crește copacul cunoașterii, copac care se transformă într-un personaj ce transmite cunoștința mai departe printr-un joc. Cele două personaje reprezentate dansează și se joacă în timp ce informația se transmite în cel mai ușor și plăcut mod de la o generație la alta.

6. KERO & OCU / 2015
Pe Stephan Ludwig Roth găsiți lucrarea a doi artiști despre care am scris deja în acest articol. Kero și Ocu au realizat la prima casă Samsara Foodhouse o pictură vibrantă, cu caracteristici din neomuralism. În aceasta există o serie de elemente simetrice, care sunt sparte printr-un element cu linii curbate, și anume inima, alături de curcubeu. Semnificația acestei picturi este una ambiguă și ușor interpretabilă.

7. OBIE PLATON / 2015
La noua casă Samsara Foodhouse, în schimb, a intervenit un alt artist. Obie Platon este artist vizual, pionier în lumea street art-ului şi în pictura murală contemporană. Înainte de a realiza o lucrare, acesta se întreabă mereu de ce? Tema recurentă în lucrările sale este socialism versus capitalism, concept pe care l-a surprins și la Cluj în lucrările sale.

8. KERO & OCU / 2017: Omul Micro Macro Cosmos
Pe Strada Horea la nr. 33 puteți vedea o altă lucrare mai recentă a artiștilor Kero și Ocu. Fiind cea mai mare pictură de acest gen din România, lucrarea a fost creată cu scopul de încurajare și susținere a artiștilor stradali în folosul regenerării urbane prin cultură, creativitate și exprimare artistică.

9. VARIOUS ARTISTS / 20?? – 2019
Lângă Complexul de Servicii Pinocchio se află cea de-a noua serie de lucrări murale de pe harta noastră. Realizate de o listă de artiști anonimi, picturile reprezintă o serie de forme geometrice neregulate, fonturi și câteva elemente singulare: un ochi, o fantomă și un șoarece, create cu scopul de încurajare a exprimării libere.

10. KGES, STICK, ZW & KERO / 20??: Graff Zoo
Următoarea locație este la Biblioteca Academiei, unde o serie de patru artiști au pictat pe tema eliberării animalelor și a revoltei. Apar aici și o serie de mesaje complementare: Animal liberation now!, Nothing is true, Graff Zoo.

11. KERO / 2016
Ne oprim și pe Strada Teleorman 11, unde Kero a realizat o altă lucrare în 2016. Aceasta este compusă din două părți, cerul cu nori, care dă ideea de atmosferă de vis și un cadru obișnuit, completat de ființa imaginară jumătate animal-jumătate om.

12. OBIE PLATON & KERO / 2016: The price of art
Ultima pictură murală pe care vă invităm să o vizitați se află la Școala Generală Simion Bărnuțiu. Lucrarea este realizată de doi artiști deja cunoscuți vouă și reprezintă prețul pe care îl are arta. Aceasta este realizată într-o manieră modernă și inventivă, transmițând un mesaj despre consumerism și control, teme des întâlnite la Obie.

Puteți afla mai multe despre acest subiect în prima ediție a cărții Un-hidden Street Art in Romania pe care au realizat-o cei de la Feeder. Cartea aduce la un loc 100 de artiști și 350 de fotografii cu picturile murale din țară.

Deci, de unde începeți traseul picturilor murale?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!