#Cluj: retrospectiva anului 2019 în materie de localuri și evenimente

Home $ Articole $ #Cluj: retrospectiva anului 2019 în materie de localuri și evenimente

by | Dec 31, 2019 | Articole

A venit și momentul acela din an: cel în care ne uităm în urmă, măsurăm, analizăm, iar mai apoi facem planuri de viitor. Noi, fiind prinși permanent în vâltoarea evenimentelor și vieții, în general, din Cluj, avem o misiune în plus, pe lângă cea a introspecției personale: aceea de a realiza o retrospectivă a anului 2019 în materie de localuri și evenimente clujene. Dar nu-i cu supărare, căci dacă nu făceam ceva, oricum o luam razna de la prea multe sarmale.

Începem discuția cu subiectul localurilor, căci la evenimente avem mai multe de zis. După cum știți deja, lună de lună vă plimbăm prin toate locurile recent apărute pe hartă, testăm produse din oferta lor, ne dăm cu părerea despre design, personal și cum suntem primiți. În 2019 am trecut pragul unui număr (impresionant) de 37 de locuri care și-au deschis ușa pentru întâia oară pentru voi. Cu unele a fost dragoste la prima vedere: DOT, Natuu, Visuin, Red Barn, ham & jam, Don Pasquale, to name a few, pe unele le avem în vizor pentru a le studia mai atent în 2020, altele au dispărut înainte să apucăm să le facem a doua vizită. Mai bine așa, pentru toată lumea. Tot anul acesta am avut parte de o reapariție mult așteptată în rândul restaurantelor clujene, iar aici mă refer, bineînțeles, la Jaxx, care a fost primit cu brațele deschise de către noi toți. Așteptăm cu nerăbdare și inaugurarea etajului superior. Având în vedere articolul acesta, în care amintim câteva locații care au dispărut în ceața lui 2019, suntem în continuare ”pe plus” în ceea ce privește toate localurile în care putem ieși din casă pentru mic-dejun, prânz, cină sau întâlniri cu prietenii. În anul ce vine ne așteptăm ca această creștere să continue, iar localurile noi să ne surprindă tot mai mult prin design, concept și produse sau să-și mărească numărul locațiilor, așa cum a fost cazul Roots, Meron și Acrobatica anul acesta.

Dacă e să ne uităm la evenimente, lucruri multe și faine s-au întâmplat. Haideți să începem cu festivalurile, preferatele tuturor. În 2019, eu una am primit cel mai frumos cadou de la organizatorii Electric Castle, care mi-au adus-o la Bonțida pe Florence Welch, cântăreața britanică ce ne-a făcut să plângem de bucurie și când i-am văzut numele pe afiș, alături de Thirty Seconds to Mars, Bring Me The Horizon și Limp Bizkit, dar și când am văzut-o alergând desculță pe scena de lângă castelul Banffy. Cei peste 250 de artiști care au susținut show-uri pe cele zece scene ale festivalului, toate activitățile gândite de organizatori, New Media Castle și tot ce înseamnă Electric Castle, au adunat nu mai puțin de 231.000 de participanți în cele 5 zile ale ediției. Pe de cealaltă parte, UNTOLD a susținut ediția aniversară de 5 ani prin intermediul a 9 scene amplasate în perimetrul festivalului, peste 200 de artiști internaționali, un show exclusiv ”Armin Untold” susținut de unul dintre cei mai iubiți Dji ai momentului – Armin Van Buuren, dar și prezența mult așteptată a lui Robie Williams. Peste 372.000 de participanți au trecut pragul tărâmului magic UNTOLD în cele patru zile ale festivalului.

Ce aș vrea eu să punctez, pe lângă numărul de participanți, artiști și altele de genul, este felul în care aceste două festivaluri se apropie de comunitate, tot mai mult de la an la an. De exemplu, la cea de-a șaptea ediție, Electric Castle a devenit primul festival de muzică din România accesibil persoanelor cu deficiențe de auz, oferindu-le susținere pentru a se putea bucura de experiența completă a festivalului, de la porțile de acces și până la scena principală, unde o puteau întâlni pe Amber Galloway Gallego – cea mai cunoscută sign interpreter din lume. Untold, alături de Ursus Breweries, au lansat competiția internațională ”Show you can”, prin care cei creativi erau încurajați să propună idei de instalații funcționale, pe tema reutilizării și reciclării. Aplicanții au avut șansa de a-și vedea ideea implementată, proiectul câștigător fiind finanțat cu suma de 10.000 de euro. Tot aceeași organizatori, împreună cu Asociația Dăruiește Viață, au construit în martie primele două camere sterile din Cluj-Napoca, la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii, pentru a asigura pacienților tratamentul corespunzător în cazul leucemiilor și a altor tipuri de cancer. Blood Network, cea mai longevivă campanie de donare de sânge din România, inițiată tot de ei și Neversea, a continuat ș în acest an, oferindu-le donatorilor bilet de o zi la unul dintre cele două mari festivaluri. Printre alte campanii Untold și Neversea se numără și ”România all inclusive” și ”Bac de 10”.

În ciuda capriciilor vremii, ediția de majorat a Festivalului Internațional de Film Transilvania a fost sărbătorită cu săli pline, sute de invitați speciali, proiecții cu casa închisă, premiere absolute, concerte și cine-concerte, petreceri memorabile și masterclass-uri de excepție. Cel mai mare eveniment din România dedicat filmului și industriei cinematografice a atras, între 31 mai și 9 iunie, la Cluj, peste 130.000 de participanți. Recordul de bilete vândute stabilit anul trecut a fost menținut: 95.000 de bilete, chiar dacă festivalul a continuat să ofere, și la această ediție, zeci de evenimente la care accesul publicului este liber. Două dintre cele mai așteptate filme de către cinefilii români au stabilit și recordurile de spectatori. Premiera mondială Parking, cel mai nou lungmetraj semnat de Tudor Giurgiu, a fost urmărită în sălile de cinema de peste 3000 de persoane, în timp ce Durere și Glorie (Pain and Glory), în regia lui Pedro Almodóvar, a atras peste 3.300 de spectatori. Căderea Imperiului American (The Fall of the American Empire, r. Denys Arcand), a rulat în aer liber în ultima seară a celei de-a 18-a ediții TIFF și a adunat peste 2000 de cinefili în centrul orașului.

Marcus Miller (US), câștigător a două premii GRAMMY, Judith Hill (US), cea căreia Prince i-a produs primul album, Ghost-Note (US), trupa a cărei membri au cântat cu Kendrick Lamar, Prince sau Snoop Dogg, și Delvon Lamarr Organ Trio (US), al cărui album de debut a ajuns numărul 1 în topul Billboard Contemporary Jazz Albums, au fost capetele de afiș ale celei de-a șaptea ediții Jazz in the Park, festival care anul acesta s-a limitat doar la 3 zile de concerte, toate având loc în Parcul Central și având intrarea liberă. La Smida Jazz Festival ne-au fermecat 9 grupuri muzicale avangardiste, atât naționale cât și internaționale. I-am ascultat pe Nik Bärtsch’s RONIN, care ne-au făcut cunoștință cu elemente din muzica ritualică japoneză, James Holden & The Animal Spirits, care combină jazz-ul astral, minimal, cu ritmurile muzicii nord-africane, Leo Betzl Trio și al lor techno-jazz-ul, dar și alții care au făcut Munții Apuseni să plutească într-o stare de reverie. Music Outdoor Experience a ajuns în 2019 la ediția cu numărul 8, iar Golan, Radikal Guru, Vița de Vie Acu2tic, Utah Jazz, MC Xander și Silent Strike sunt doar câțiva din cei care au urcat pe cele două scene din inima munților, sus, la Valea Drăganului. Ce mi-a plăcut mult anul acesta a fost faptul că la fiecare bilet cumpărat, organizatorii MOX s-au angajat în misiunea de a planta 10 copaci, primul pas în acest sens având loc în luna aprilie, când a avut loc prima lor acțiune de împădurire. La împădurire ne-au invitat și cei de la Electric Castle, în pădurea Gheorghieni de lângă Cluj-Napoca.

2019 nu a fost lipsit de concerte mari, artiști consacrați și săli pline. Probabil nu mulți au apucat deja să uite de Ziua Îndrăgostiților petrecută în compania tenorului Alessandro Safina, venirea lui Tom Jones din 26 iunie sau a lui Michael Bolton din 20 iulie, cele patru evenimente marca Andre Rieu (după ce biletele pentru evenimentul său s-au epuizat în doar 180 de minute, artistul a decis că nu se va limita la un singur concert), oprirea lui Lenny Kravitz la Cluj cu ocazia turneului Raise Vibration, spectacolul de promovare a celui mai recent album lansat – Shine a light, a lui Bryan Adams, seara petrecută alături de îndrăgitul cântăreț latino, Enrique Iglesias, concertul Sarah Brightman, Deep Purple, rememorarea anilor 80 cu ajutorul lui Thomas Anders & Modern Talking band, Milli Vanilli, Sabrina, Silent Circle și Ottawan sau mișcările retro cu care ne-am mândrit în fața lui Coolio, Culture Beat, Rednex, C Block, Down Low, E-Rotic și Captain Hollywood Project. Nu au lipsit nici artiștii români, iar aici amintim nume precum Tudor Gheorghe, Paula Seling, Nicu Alifantis, Andra, Delia, Smiley, 5gang și mulți alții.

Am avut parte și de schimbări, iar aici sunt mai multe care îmi vin în minte. Una dintre ele este legată de Concursul Internațional Jazz in the Park. Dacă primele patru ediții ale concursului s-au desfășurat în timpul festivalului, din acest an, Fapte, asociația organizatoare a celor două evenimente, a decis separarea lor și împărțirea participanților în două categorii: open air și club. Explicația a fost destul de simplă. Au făcut această modificare pentru a da șansa trupelor care câștigă concursul de a cânta în cadrul ediției de anul acesta a festivalului Jazz in the Park și nu în cea de anul următor, cum se întâmpla până acum, și au adus în fața publicului iubitor de jazz 14 trupe din 10 țări, selectate dintr-un total de 57 de trupe tinere de jazz. Aceeași organizatori ne-au transformat Parcul Central timp de 3 zile nu doar într-o oază de muzică bună, ci și într-o galerie în aer liber a instalațiilor de artă și arhitectură prin intermediul concursului Art in the Park. De asemenea, pentru al cincilea an consecutiv, am avut posibilitatea de a ne implica în susținerea unor proiecte culturale (Voucherul Cultural, Terapie prin Artă și Drama 5) prin intermediul Fondului Jazz in the Park. Tot cei de la Fapte au schimbat Jazz in the Street în Art in the street și l-au dus și pe străzile Iașului. Ediția 2019 a scos din casă peste 15.000 de persoane pe parcursul celor două evenimente care au avut loc la Iași (28 și 29 septembrie) și Cluj (12 octombrie), care s-au bucurat de concerte, street dance, beatbox, step, recitaluri de poezie, desen, graffiti, clovni, mimi și statui vivante, teatru pentru copii, expoziții foto și jonglerii cu foc. În total au avut loc peste 100 de reprezentanții de stradă susținute de peste 50 de artiști din țară și străinătate.

Nici cea mai non-conformistă piață de flori a orașului, Strada Potaissa, n-a rămas neschimbată, anul acesta dublându-și dimensiunea și desfășurându-se pe un areal cuprins între intersecția cu strada Napoca și intersecția cu strada Universității. Ediția din 2019 a Zilelelor Clujului, anunțată inițial pentru perioada 23-26 mai, anterior stabilirii datei alegerilor pentru Parlamentul European, s-a mutat în perioada 27-30 septembrie. Festivalul de suflet al clujenilor, ”Zilele Clujului”, a avut în acest an tema „Hai la Sărbătoare! E Clujiversare”. Ediția 2019 a Zilelor Clujului a marcat, prin evenimente și acțiuni aparte, aniversarea unor instituții clujene remarcabile, care au contribuit activ la dezvoltarea orașului în ultimul secol. Festivalul a adus împreună peste 300.000 de participanți, la evenimentele desfășurate în 30 de locuri din oraș. Și dacă tot am menționat Zilele Clujului, spunem și că a X-a ediție, aniversară, a Zilelor Culturale Maghiare a fost pe cât de plină de evenimente, pe atât de apreciată de public. Astfel, în timpul celor 10 zile de festival, la cele 630 de activități din program, care s-au desfășurat în 133 de locuri, au luat parte aproximativ 300.000 de persoane. O parte dintre aceste evenimente, precum expoziția în aer liber ‘’Zilele Culturale Maghiare’’ din Piața Unirii, au fost dedicate marcării aniversării de 10 ani a manifestării culturale.

Am și două mențiuni speciale, să mă iertați dacă vă rețin prea mult acum, pe ultima sută de metri a lui 2019, dar trebuie să o spun.

Prima ar fi Sports Festival, care a recreat un întreg univers deschis oricărui iubitor de mișcare și a adus în fața publicului un adevărat spectacol al sportului. În cele 4 zile de festival, peste 120.000 de oameni au participat la activitățile pregătite. Tenisul a fost vedeta acestei ediții a festivalului datorită meciului demo de tenis ”România vs the world”, care a adus în lumina reflectoarelor sportivi de calibru mondial: Simona Halep, Marius Copil, Fabio Fognini și Daniela Hantuchova, dar și 9000 de oameni care au transformat evenimentul într-unul sold-out. În implementarea festivalului au fost atrase: peste 50 de cluburi sportive, 11 federații, peste 1.000 de sportivi de performanță și participanți din 12 țări străine: Australia, Austria, Brazilia, Franța, Germania, Italia, Republica Moldova, Rusia, Serbia, Slovacia, SUA, Ungaria, marcând o creștere considerabilă față de prima ediție.

Iar cea de-a doua merge, bineînțeles, către Lights ON România. La început, a fost concursul. Mai exact, 4 ani în care s-au pus la dispoziția comunității creative soluții inedite de iluminat festiv în zone de interes ale orașului și singurul concurs de concepte și idei pentru iluminatul festiv din România. Ulterior, din 2018, Lights ON s-a dezvoltat și a ajuns să fie un eveniment ce schimbă percepția asupra iluminatului urban, adăugându-și componenta circuitului instalațiilor de lumină și peste 100.000 de persoane s-au bucurat la Cluj-Napoca de prezența a 14 instalații artistice de lumină create de autori din Marea Britanie, Rusia, Olanda și România. Cea mai impresionantă instalație a fost Museum of the Moon a britanicului Luke Jerram care a atras peste 70.000 de persoane în cele aproape trei săptămâni în care a fost expusă la Biserica Piaristă Sfânta Treime din Cluj-Napoca. Tema generală a ediției de anul acesta a fost ”Conștientizarea” cu focus pe trei direcții clare de implementare: Arhitectură, Mediu, Relația Individ-Comunitate și pe lângă instalațiile din Cluj, echipa Lights ON Romania a inaugurat instalația Mi-e Dor de Tine în Canary Wharf, Londra, în prezența Excelenței Sale, Ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Pentru a susține un dialog între cei de acasă și cei pentru acasă este în capitala Marii Britanii, în Cluj-Napoca a fost aprins un semn luminos corespondent care afișa mesajul “ȘI MIE“, în vreme ce la București, s-a aprins o continuare firească a acestui dialog sub forma mesajului “TE AȘTEPT”.

Bineînțeles, nu aș putea încheia fără să pomenesc venirea lui Netsky la Ghibstock, primul și cel mai mare eveniment muzical din România care are loc în curtea unui liceu. Acesta a susținut un show-surpriză la Cluj, iar momentul a reprezentat un cadou oferit de Electric Castle elevilor liceului „Onisifor Ghibu” din Cluj-Napoca, care de 10 ani organizează acest eveniment cu scop umanitar: de a da șanse egale la educație tuturor.

Am avut de toate în 2019: filme, muzică, teatru, stand-up, conferințe, workshop-uri, petreceri, sport, expoziții, și nu putem decât să sperăm la un 2020 la fel de bogat. Lma, 2020!

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!