12 festivaluri de neratat toamna aceasta la Cluj

Home $ Articole $ 12 festivaluri de neratat toamna aceasta la Cluj

by | Sep 2, 2019 | Articole

”A venit toamna / Acoperă-mi inima cu ceva…” Hai să lăsăm romantismul și drama, că toamna nu-i chiar aici și în plus, noi nu cedăm în fața frigului până nu s-au închis porțile ultimului festival clujean, de acord? Iar după ne lăsăm înduioșați de peisajul alb, de poveste, și iar suntem pe afară, dar asta deja e altă discuție. Ce vrem noi să vă spunem astăzi este că, în ciuda faptului că s-a strigat deja trecerea spre toamnă, încă avem câteva festivaluri care merită atenția noastră și care ne vor ține cel puțin atenți în lunile ce urmează. Noi le-am adunat pe toate cele pe care le-am considerat de interes pentru voi și vi le prezentăm în rândurile de mai jos.

Anul acesta, Festivalul Enescu ajunge la Cluj-Napoca, iar spectatorii vor avea ocazia să participe la mai multe recitaluri și vor putea vedea și asculta, în premieră, nume mari ale muzicii clasice, cu ocazia celei de-a 24-a ediții a Festivalului Internațional George Enescu. Așadar, în perioada 4-14 septembrie, vor avea loc 6 concerte și recitaluri la Sala Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” – renumitul violonist David Grimal (9 septembrie), pianistul canadian Charles Hamelin (4 septembrie), Monte Piano Trio, grup recunoscut pentru sensibilitatea și energia pe care o transmite spectatorilor (5 septembrie) și violonist chinez Ziyu He (8 septembrie) – și Sala Auditorium Maximum – pianista Elisabeth Leonskaja (10 septembrie) și Nobuyuki Tsujii, japonezul nevăzător care a uimit lumea muzicii cu tehnica sa la pian (14 septembrie). Bilete puteți achiziționa online de aici.

Salonul de Carte Bookfest revine la Cluj-Napoca, de pe 5-8 septembrie, cu circa 10.000 de volume, reduceri între 20 și 70%, cărți pentru copii, auxiliare educaționale, cât și o gamă variată de titluri pentru toate gusturile. Este important să știți că vor fi prezenți 20 de expozanți, printre care cele mai importante edituri din România și distribuitori de muzică, precum Byton. La fel ca la edițiile anterioare, evenimentul va avea loc la Centrul Cultural Casino din Parcul Central „Simion Bărnuțiu” și va fi deschis publicului între orele 10:00 și 20:00. Intrarea va fi liberă atât în cadrul Salonului de Carte, cât și la toate evenimentele programate pe durata acestuia.

Sezonul tomnatic-festivalier continuă într-una din locațiile noastre favorite, la Bonțida, pe Domeniul Castelului Banffy. În perioada 6-8 septembrie, Horseville Festival îmbină cu succes sportul ecvestru, un sport elegant, dedicat odinioară cavalerilor, cu o serie de activități speciale și show-uri ecvestre, și ideea de picnic cu familia și prietenii, toate într-un cadru istoric, feeric. Evenimentul se va desfășura timp de trei zile, în jurul competiției “Cupa Federației Ecvestre Române la Concurs Complet”, competiție în care aproximativ 100 de sportivi și caii lor se vor întrece în cadrul probelor de sărituri peste obstacole, dresaj ecvestru și cross country! Chiar dacă Horseville Festival este dedicat sportului ecvestru, el este conceput pentru familii, copii și prieteni, așa că toată lumea este binevenită. Bilete găsiți aici.

Festivalul Stradal WonderPuck ajunge la ediția a treia în perioada 13-15 septembrie. Evenimentul în cauză este singurul festival de tip open-air pentru copii și familie din Transilvania și oferă un program complex de educație prin cultură menit să formeze gustul estetic atât al celor mai mici spectatori, cât și al întregii familii. În cele 3 zile pline de experiențe culturale de excepție, cu acces liber pentru toată lumea, WonderPuck aduce familia împreună în fața magiei păpușilor, poveștilor, teatrului, dansului, muzicii și a atelierelor de creație. Încă de la prima ediție, Festivalul Stradal WonderPuck s-a bucurat de un succes enorm, reunind peste 300 de artiști în cele 30 de spectacole, 5 ateliere, expoziții în aer liber, și având o audiență de peste 20.000 de spectatori în cele trei zile. Programul complet de anul acesta îl puteți vedea aici.

Gulaș. Plăcinte. Legume bio și piață de produse organice crescute cu grijă chiar de fermieri. Ți-am făcut poftă? Hai la Vultureni între 14-15 septembrie și trăiește un weekend de conectare la natură, gusturi autentice și distracție cu oameni dragi. Festivalul Silvoiței înseamnă 48 de ore în care orașul și satul se întâlnesc pentru a sărbători recolta reușită a anului! Hai cu prietenii și bucură-te de tir cu arcul, baschet, volei, tenis de masă sau mini-fotbal. Hai cu copiii și oferă-le cadou o zi în care nu trebuie să stea cu nasul în telefon! Joacă cu animale, drumuri cu căruță, alergare pe baloți de fâni, pictură pe față și ateliere creative: niciun piticot nu se va plictisi la Vultureni! Bilete aici.

Centrul Cultural German împreună cu Institut Français de Cluj vă invită între 27 și 29 septembrie la un sfârșit de săptămână în care elementele de bază vor fi aventurile în lumi virtuale, căștile audio, limbajul cibernetic, ochelarii VR, laserele, proiecțiile digitale, precum și nelipsitele mixere audio care vor acompania sonor călătoria electronică în Muzeul de Artă Cluj-Napoca. Vorbim, desigur, despre a opta ediție a festivalului de artă electronică, Clujotronic, o serie de evenimente pentru toți cei pasionați de lumea digitală, conturată nu doar de pixeli, ci și de jocuri, sunet, culoare și diferite alte forme de artă interactivă. Și în acest an va exista o expoziție de jocuri digitale remarcabile atât din Franța și Germania, cât și din România și Marea Britanie, dar și faimosul Game Jam de 24 de ore în cadrul căruia developerii amatori sau cei care doresc să facă primii pași în lumea jocurilor își vor testa din nou creativitatea. Intrarea este liberă, iar motive aveți destule să le treceți pragul.

Dacă sunteți #fanidemici, știu că nu aveați nicio emoție și știați că veți regăsi pe această listă și Mioritmic. Dacă sperați, dar n-ați căutat informația niciodată, here it is. Mioritmic are loc între 3 și 6 octombrie în aceeași pădure Hoia-Baciu pe care o știți deja, cu același line-up care ne va lăsa cu gurile căscate. În momentul în care va fi anunțat, evident. Bilete la 129 lei, preț de early bird, sunt încă disponibile aici. Probabil pentru încă foarte puțin timp, având în vedere că a mai rămas exact o lună până la eveniment, so grab yours while it is hot.

Toamna se numără… food-truck-urile? Pe principiul “nu lăsa pe anul viitor pofticioșii pe care îi poți face fericiți anul ăsta”, Street FOOD Festival Cluj-Napoca revine cu o ediție specială de toamnă între 10-13 octombrie. Dacă nici acestea nu sunt vești bune, eu nu știu ce să vă mai zic. Doar amintiți-vă ce bine ne-am distrat în primăvară și o să înțelegeți de ce s-a dorit să repetăm momentele acelea faine, chiar să le înmulțim. Ne întâlnim tot pe Aleea Stadionului, de data aceasta la o ediție mai bogată în culori, arome, decoruri, muzică și experiențe. Veți fi acolo?

În Hardward Pub, în perioada 18-19 octombrie, are loc prima ediție Rock pe Pâine Festival, o supradoză de rock psihedelic, stoner și post-rock! Evenimentul marchează și aniversarea a 6 ani de Rock pe pâine, iar line-up-ul conține nume precum Psilocibina – un power trio din Rio De Janeiro, Savanah – o formație de stoner rock din Graz, Austria, The Best Pessimist – o formație de electronic post-rock din Odesa, Ucraina și Spaceslug – o formație poloneză de “kozmik doom”. Mai multe detalii în curând.

Cu peste 1.700 de vizitatori, cu biletele VIP epuizate înainte de deschiderea oficială și cu peste 1.300 de sticle golite (și alte sute deschise…), prima ediție transilvăneană a RO-Wine|The International Wine Festival of Romania a fost numită un adevărat succes, iar concluzia a fost evidentă: evenimentul va deveni unul anual la Cluj. Urmând modelul consacrat al edițiilor anterioare din București, accentul este pus pe interacțiunea directă dintre oaspeți și proprietarii de crame și podgorii și, pentru că vinul este personajul central, organizatorii optează pentru modelul occidental al festivalurilor superpremium, cu standuri identice pentru fiecare producător și cu un număr limitat de etichete ce pot fi prezentate. Toamna aceasta ne reîntâlnim pe 26 și 27 octombrie, tot la CHIOS Social Lounge.

Festivalul Mozart este organizat de către Societatea Română Mozart în parteneriat cu Filarmonica de Stat ”Transilvania” și Academia de Muzică din Cluj. Concerte simfonice şi camerale, concursuri de interpretare, concursuri de muzicologie, simpozioane, conferinţe, cursuri de măiestrie şi, posibil, spectacole de opera, toate acestea vă așteaptă între 15 și 22 noiembrie, la cea de-a 29-a ediție.

Festivalul Internaţional Toamna Muzicală Clujeană ajunge în acest an la cea de-a 53-a ediţie. De mai bine de jumătate de secol, Filarmonica de Stat ,,Transilvania” pregăteşte în fiecare toamnă o serie de evenimente menite să sărbătorească muzica cultă, să aducă clujenilor, şi nu numai, o ofertă variată de concerte şi recitaluri. Încă nu au fost anunțate datele de desfășurare de anul acesta, dar cel mai probabil va avea loc cândva în luna octombrie.

Nu avem nicio veste încă despre Septemberfest (iar de 20 de ani festivalul nu a lipsit în nicio toamnă de la Cluj, înainte de 2006 fiind cunoscut drept ”Festivalul Berii”), iar Festivalul de Toamnă al Economiei Germane – Herbstfest, care nu a avut loc în 2018 ca urmare a unor serii de probleme logistice, dar ne invita de pe atunci la ediția din 2019, încă n-a dat niciun semn de viață. Personal, așteptam o nouă ediție de Comedy Cluj și ZAIN Design Expression, dar cred că îmi pun pofta în cui. Nici TechFest nu știm dacă se mai întoarce. Sperăm că da.

Voi ce festivaluri bifați toamna aceasta în Cluj?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!