Interviu cu Georgian Mazerschi despre cartea de stickere pe care se pregătește să o lanseze

Home $ Articole $ Interviu cu Georgian Mazerschi despre cartea de stickere pe care se pregătește să o lanseze

Felul în care noi ne desfășurăm activitatea e destul de simplu: vedem ceva care ne place și investigăm situația. Fie că vorbim de evenimente, oameni sau acțiuni. Orice ne ia ochiul prin surprindere primește atenția noastră. De data aceasta ne-am oprit asupra lui Georgian Mazerschi, un artist căruia îi place să se exprime prin intermediul mediilor diverse – artă, design grafic, decorațiuni, tatuaje. De Georgian poate ați mai auzit discutându-se în același context cu Stand Firm, ”brandul” sub care se ascunde. De data aceasta ne pregătește o nouă nebunie artsy – o carte de stickere. Da, ați citit bine. Stickere pe care le lipiți pe laptop, pe dulap sau la faceți cadou la prieteni.

Doar că povestea din spatele acestor stickere e puțin mai altfel, așa că au ajuns să facă hora într-o carte, prima de acest gen creată de un artist român din câte am aflat noi. Așa că am vorbit mai multe cu Georgian pentru a afla cum i-a venit ideea și cum, când va ajunge acest concept pe piață. Înainte de toate, să facem cunoștință cu Creatorul.

Am terminat specializarea de Grafică în Cluj, Am fost profesor la Liceul de Arte “George Apostu” din Bacău, iar de 3 ani sunt profesor la Lic.de Arte Romulus Ladea din Cluj, unde predau procesarea computerizată a imaginii și desen. Am proiectul acesta cu Stand Firm, o nebunie a sufletului meu, apărută întocmai pentru că îmi place să desenez, să pictez, inclusiv digital. Tot ce are legătură cu desenul, mă atrage și fac cu plăcere: postere pentru petreceri, logo-uri pentru companii, am făcut chiar și ceva pentru jocuri. Îmi place să ajut oamenii cu ce pot, și chiar dacă am și proiecte pro-bono, atâta vreme cât eu desenez ceva ce îmi place, noaptea dorm liniștit. Îmi doresc să fiu artist de chevalet, să expun lucrări în galerii sau la muzee, să am expoziții ca artist plastic de chevalet, dar asta necesită timp și un alt lucru important, spațiu.

Georgian lucrează la o carte print de tip portofoliu intitulată “MAZERSCHI – a sticker book made by SERGIU / GEORGIAN / MAZERSCHI” (personalități diferite, fiecare cu preocupările și pasiunile lui), ce va conține 45 de stickere, lucrări făcute de el de-a lungul timpului. Proiectul a luat naștere întrucât a realizat că aceasta ar fi cea mai bună modalitate de a-și strânge lucrările laolaltă și de a le prezenta publicului. Așa că a selectat ce a crezut de cuviință că se pretează la așa ceva și a început crearea propriu-zisă a cărții.

Fiecare om, chiar dacă trăiește același moment cu o altă persoană, în același loc, în același timp, are o percepție și o perspectivă diferită asupra prezentului, o realitate diferită. Eu am transpus această idee în artă, am descompus-o vizual. În ceea ce creez. Dacă vreți, e un fel de semnătură de a mea artistică.  

Stickerele lui sunt total altceva și, cu siguranță, vor capta atenția oamenilor de orice vârstă, nu doar elevilor și studenților, atrași în principal de aceste lucruri. Cărțile se vor vinde pe mai multe medii, în librării, magazine online, diverse shop-uri din Cluj, evenimente.  Acestea vor fi livrate în plic, sigilate, cu numele fiecăruia, pentru ca atunci când primești pachetul să nu simți că ai primit doar o carte de stickere, ci mai mult de atât. Georgian ne-a mărturisit că pune mare accent pe micile detalii pentru că orice lucru care iese din mâna lui și sub egida Stand Firm trebuie să fie în primul rând de o calitate superioară și foarte bine făcute de la cap la coadă.

Am ales varianta cărții și pentru a ușura legătura dintre oameni și artă, pentru că o cărticică de genul ajunge la mai multe persoane decât aș ajunge dacă aș realiza o expoziție într-o galerie. Acolo sunt maxim 30 de oameni, însă aici vorbim despre 1000 de exemplare. Apropiații îmi spun că sunt prea multe, dar am încredere că se vor vinde. Nu sunt primul care face acest lucru, nu am inventat eu roata, dar cel puțin în România nu am mai văzut la vreun artist care să dea o astfel de carte mesei. Chiar dacă cultura aceasta a stickerelor există de mult timp, la noi în țară încă nu se poate trăi exclusiv din asta, spre deosebire de alte locuri…

Din punctul meu de vedere, stickerele, de orice fel, asigură în general o vizibilitate destul de amplă, iar creațiile sale nu vor fi văzute doar de cei care cumpără cartea cu siguranță. În plus, nu sunt ceva peste care dăm zilnic cu privirea, iar caracterul lor special e posibil să vă dea puțin de furcă. De ce spun asta? Ei bine, pentru că probabil vă va durea inima să le scoateți din carte și fiecare sticker va necesita puțin timp de gândire în momentul în care îl îndepărtați și vreți să le lipiți undeva. Partea bună este că paginile cărții nu conțin doar stickerele.

Eu sunt mândru de munca mea, pentru că ai stickerele, dar ai și informații. În momentul în care le îndepărtezi, rămân cuvintele, care au sens. Nu rămâi cu o carte goală, rămân imagini printate ale lucrărilor din care au fost extrase stickerele. Lucrez de vreo 6-7 luni la ea propriu-zis. Ideea o am de mult timp, doar că m-am mobilizat mai greu. Până într-o noapte, când am pus planul pe hârtie și m-am apucat de muncă, de un proiect de test pe care să-l pot prezenta mai departe. Acel lucru l-am făcut strict pentru a găsi pe cineva care să mă ajute cu printul, conținutul pe care îl are cartea acum e diferit și a necesitat o selecție mai lungă de o noapte. A fost o provocare să găsesc pe cineva care să mi-o printeze cum îmi doresc, mulți mi-au zis că nu au tehnologia necesară. Dar am avut noroc și am găsit o persoană, deja mi-a trimis un exemplar și am fost mulțumit.

Următorul pas a fost să se apuce de design, adică să selecteze lucrările, toate pozele care îi plac și care a vrut să apară în carte. De la concept, grafică, promovare, tot ce ține de acest proiect este făcut de el. Cu emoție în glas, ne-a mărturisit că s-a bucurat ca un copil mic când a primit primul exemplar. Ce-i drept, întreg proiectul ni se pare foarte tare și jos pălăria pentru Georgian.

O altă provocare este cea a fondurilor. Am luat în calcul ideea de a aplica pe Kickstarter, o platformă menită să aducă proiecte diverse la viață – însă mi s-a părut că trebuia să fac foarte multe lucruri care m-ar fi defocusat de la scopul principal, mi-ar fi consumat timp și eram forțat la unele lucruri. Am concluzionat că nu mi se potrivește, nu e rentabil. Și m-am gândit că mai bine fac ceva care îmi place în timpul respectiv, și care, de asemenea, îmi poate aduce bani.

În aproximativ o lună, Georgian speră că va fi gata varianta finală a cărții pentru a fi trimisă la Biblioteca Națională, în vederea obținerii I.S.B.N., iar apoi va putea plasa comanda pentru întregul batch. Nu rămâne decât să așteptăm să-i vedem munca ieșită în lume.

Voi ați fi interesați să achiziționați o astfel de carte? Mai multe vești despre ce urmează puteți primi pe eventul acesta.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!