2 spectacole de teatru interactiv, sute de copii prezenți și tot atâtea zâmbete la reprezentațiile „Copilăria marilor muzicieni” din Cluj

Home $ Articole $ 2 spectacole de teatru interactiv, sute de copii prezenți și tot atâtea zâmbete la reprezentațiile „Copilăria marilor muzicieni” din Cluj

by | Nov 23, 2018 | Articole

Proiectul național „George Enescu – Omul cu vioara de aur. Legenda artistului soldat” a ajuns miercuri, 21 noiembrie, la Cluj-Napoca, prin 2 reprezentații de succes ale unor piese de teatru interactiv. Spectacolele s-au jucat pentru elevii din oraș la Sala Radio și au prezentat copilăria unora dintre cei mai mari muzicieni ai lumii – George Enescu și Bela Bartok.

Ambele evenimente fac parte din seria „Copilăria marilor muzicieni”, fiind produse de către “Asociația Clasic e fantastic”, în parteneriat cu Teatrul Odeon. Acestea constituie unul dintre cele mai apreciate programe naționale de educație culturală. În cadrul lor, copiii au ascultat poveşti muzicale în care au fost implicaţi actori, instrumentişti şi păpuşari, parcurgând pe note muzicale copilăriile marilor compozitori.

În continuare, proiectul, care își propune să readucă în atenție legenda artistului soldat – George Enescu, va mai demara la Cluj-Napoca o serie de spectacole-atelier în școli, cu durata de 45 de minute, în care un cvartet de coarde va interpreta și va transmite copiilor teme celebre din opera sa.

Totodată, pentru a apropia și mai mult tinerii de valorile României, va fi organizată Săptămâna George Enescu în școli. Acest demers propune o serie de ateliere de desen și pictură, în cadrul unor audiții muzicale cu operele artistului.

Celebrarea marelui artist, în An Centenar, chiar la el acasă

În contextul Centenarului, festivalul urmărește să celebreze marea personalitate a culturii naționale – George Enescu, un român care a făcut și încă face cinste neamului peste tot în lume, prin muzica compusă și interpretată, ce dăinuie în timp. Proiectul își propune să promoveze și să dezvăluie publicului latura umană, filantropică a lui George Enescu – mai puțin cunoscută, dar definitorie pentru personalitatea sa – reflectată în concertele de caritate și de binefacere susținute de către artist în perioada Marelui Război.

Astfel, în cadrul proiectului, va avea loc o serie de 12 concerte caritabile de muzică clasică susținute de artiști români în așezăminte sociale din Sibiu, București, Chișinău, Londra și Rennes, din care nu vor lipsi creațiile lui George Enescu.

Totodată, la data de 1 Decembrie, Ziua Națională a României va fi sărbătorită tocmai acasă la artist, la Casa Memorială George Enescu din Sinaia, în cadrul unui Minifestival ce va cuprinde recitaluri și audiții de pian susținute de 30 de tineri pianiști din toată țara. Tot atunci va fi prezentată o expoziție de lucrări de arte plastice realizate de copii din Alba Iulia, Cluj, Sibiu, dar vor fi propuse și tururi culturale, având ca borne Casa Memorială George Enescu și Castelul Peleș.

Proiectul este cofinanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale din România și va continua până în luna decembrie în 9 orașe din 4 țări – Alba Iulia, Sibiu, București, Cluj-Napoca, Iași, Sinaia, Chișinău, Londra și Rennes.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!