Cum a fost la piesa de teatru „Coada” din cadrul TiMAF

Home $ Articole $ Cum a fost la piesa de teatru „Coada” din cadrul TiMAF

by | Oct 21, 2018 | Articole, Cum a fost la

Recunosc, mă declar vinovată! În cazul meu, toamna este anotimpul care îmi redeschide apetitul pentru evenimentele culturale. Teatru, operă, concerte simfonice, aș vrea să particip la toate… apoi să vă povestesc despre ele. Doar știți regula: de îndată ce mă întorc de la un spectacol care m-a impresionat, trebuie musai să îl împărtășesc și cu voi. N-are niciun farmec să îl țin doar pentru mine.

Uite așa, m-am prezentat sâmbătă seara, 20 octombrie, la Casa de Cultură a Studenților, pregătită să urmăresc piesa de teatru „Coada”, o comedie absurdă scrisă de dramaturgul american Israel Horovitz și regizată de Iarina Demian. Evenimentul s-a desfășurat în cadrul TiMAF și i-a adus în fața publicului pe actorii Tudor Chirilă, Radu Gheorghe, Ion Grosu, Marina Dănescu și Nicodim Ungureanu, membrii ai Teatrului „Bulandra.” Deși începutul piesei mi s-a părut ușor ambiguu, la finalul serii am catalogat „Coada” drept una dintre reprezentațiile scenice pe care nu le poți uita cu ușurință, datorită mesajelor transmise subtil, dar încărcate de semnificații.

Imediat ce am intrat în sala de spectacol, mi-am aruncat privirea spre scenă pentru a observa elementele de rercuzită. Singurul decor ce m-a întâmpinat a fost, însă, o linie albă trasată aproape de centru, o „coadă” ce își aștepta actorii să îi construiască povestea. Piesa începe odată ce primul personaj, numit Fleming, intră în scenă și se așază în fața liniei albe, bucuros că este cel dintâi sosit. Pasionat de sport, fredonează cântece de suporteri, moment în care își face apariția Stephen, un tânăr hipster îndrăgostit de muzica lui Mozart. Cei doi pornesc o conversație nebunească, fără un subiect anume, însă se opresc de îndată ce intră Molly, o femeie ispititoare ce le fură privirile. Aceasta este urmată de Dolan, un personaj aparent calm, dar căruia îi place să stabilească ordinea și de Arnall, despre care aflăm că este soțul încornorat al femeii.

Odată ce toate personajele se așază la coadă, devine evident faptul că fiecare își dorește să ajungă primul. Acțiunea devine mai dinamică, iar publicul are șansa să descopere mai bine cine sunt protagoniștii piesei, care sunt istoriile lor de viață, succesele, dar mai ales insuccesele prin care au trecut. Niciunul nu face parte din înalta societate, din contră, fiecare are un defect pe care nu ezită să îl transforme într-un avantaj atunci când vine vorba să îi ia locul celui din față. Personajele se folosesc de mârșăvii, se păcălesc unul pe altul, sau se iau la bătaie în încercarea disperată de a se afla în fruntea cozii.

Nu vreau să insist mai mult pe desfășurarea acțiunii, fiindcă nu se știe niciodată când veți avea ocazia să vedeți această piesă (dacă nu ați făcut-o deja) și nu aș vrea să stric surprizele. Tot ce pot să spun este că m-am distrat pe săturate. Intriga creată, replicile personajelor, dar și îmbrăcămintea acestora mi-au adus zâmbete pe buze, ba chiar au existat momente în care nu mă puteam opri din râs. Actorii au știut cum să poarte spectatorii prin diverse situații tragice pe care le-au presărat cu mult umor. Mi-a plăcut foarte mult să urmăresc lupta pentru primul loc, deoarece nu știam niciodată la ce să mă aștept de la  personajele care își schimbau adesea taberele, de la prieteni la rivali. Nici bine nu ajungea unul să aibă prima poziție, căci o scenă comică schimba din nou ordinea. Am așteptat cu nerăbdare finalul, doar pentru a vedea dacă va ieși învingător cel pe care pariasem, însă am fost surprinsă să descopăr adevăratul deznodământ.

Îmi mențin părerea de la începutul articolului legată de faptul că piesa de teatru „Coada” este menită să îți dea câteva teme de gândire. Dincolo de momentele amuzante pe care actorii le-au creat cu atât de multă pricepere, pot fi extrase mai multe idei despre societatea contemporană. Asemenea personajelor, ne dorim la rândul nostru să fim primii, iar în unele circumstanțe nu jucăm tot timpul corect pentru a ne atinge scopurile. Dar ce se întâmplă atunci când dispare linia în fața căreia așteptăm?

În final, aș revedea cu bucurie acest spectacol, dacă mi s-ar oferi ocazia. În cazul în care teatrul nu este pe gustul vostru, să știți că TiMAF este încă în desfășurare și vă așteaptă să vă distrați până în zorii zilei la cele două petreceri pe care le organizează.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!