Cine sunt artiștii care vor ieși în stradă la marele Jazz in the Street, duminica aceasta

Home $ Articole $ Cine sunt artiștii care vor ieși în stradă la marele Jazz in the Street, duminica aceasta

by | Oct 11, 2018 | Articole

Zeci de artiști români și internaționali animă Clujul duminică la cea mai mare ediție Jazz in the Street din această toamnă, în care arta iese în stradă în toate formele ei. 35 de grupuri artistice din țară și străinătate vor avea reprezentații de muzică, dans, acrobații, magie, teatru, fotografie, improvizație, desen și caricatură, jonglerie, graffiti. Evenimentul are loc duminică, 14 octombrie, pe Bulevardul Eroilor și pe Strada Bolyai din Cluj-Napoca între orele 16:00-22:00. Accesul este liber.

Printre invitații speciali se află renumitul busker internațional Lewis Floyd Henry, multi-premiatul chitarist AG Weinberger, iluzionistul Cristian Gog, dar și trupele We Singing Colors, The Amsterdams, Cats in the Rain.

A. G. Weinberger (Eroilor, La Clopot, ora 21:30)
Considerat de către critici „Mr. Blues al României” și de către legendarul B.B. King „un chitarist carismatic de cea mai înaltă clasă”, AG Weinberger este singurul artist de blues şi jazz din România selectat pentru nominalizare la 7 categorii la Premiile Grammy, decorat în 2011 cu Ordinul Cultural în grad de Cavaler. El îşi continuă misiunea cu acelaşi zel, cu aceeaşi pasiune şi credință pentru a impune muzica bună în viaţa culturală din România. AG Weinberger recreează, în stil propriu, un univers muzical de înaltă ţinută. Spectacolele conțin piese din repertoriul lui Lionel Hampton, T-Bone Walker, The Fabulous Thunderbirds, Benny Golson și Charlie Parker. Compozițiile sunt redimensionate şi filtrate muzical de către A.G. Weinberger în cel mai firesc spirit al libertăţii de creaţie, muzica sa emanând aceeaşi sensibilitate şi aceeaşi amprentă solară universului muzical abordat.

Cristian Gog (Eroilor, lângă Meteor, ora 19:00 & Eroilor, la Clopot, ora 20:15)
Iluzionist, mentalist și entertainer, Cristian Gog se descrie ca un “mincionos profesional, dar unul care minte frumos și doar cu scopul de a ne distra”. Ne citește gândurile, ne arată posibilități imposibile și aduce magia în stradă la Jazz in the Street 2018.

We Singing Colors (Strada Bolyai, lângă magazinul Play, ora 20:45)
Formația de indie pop-folk din București a început ca un duo acustic în 2011 și a atras atenția publicului prin cântările live în locuri neașteptate, cum ar fi în taxi, în pădure sau în Turnul Sfatului din Sibiu. Începând cu anul 2014, melodia “Good Days, Bad Days” a devenit coloana sonoră a unei reclame atât în România cât și în Georgia, aducând un plus de popularitate trupei. Câteva din melodiile lor au fost difuzate la radiouri independente din UK, USA, Canada, Italia și incluse în Music Alliance Pact, o compilație internațională cu piese alese de The Guardian și alte 35 de publicații de muzică.

The Amsterdams (Eroilor, lângă Meteor, ora 19:45)
The Amsterdams e un grup indie rock/pop înființat la București în 2005. Cu influențe din scena alternativă britanică, trupa și-a stabilit rapid un renume printre ascultătorii de gen, sound-ul lor lejer și inovator fiind primit cu entuziasm de către ascultătorii de gen de la noi și nu numai. Trupa a fost bine primită și în Marea Britanie, Franța, Spania, Olanda, Italia, Ungaria, Cehia, India. Cu un EP de debut și patru albume de studio în discografie, The Amsterdams continuă să-și rafineze sound-ul și să exploreze noi drumuri muzicale, abordând influențele indie/brit dintr-o perspectivă modernă electro-pop. Single-uri ca „Arrows” și „The Great Fire”, cel din urmă acompaniat de un spectaculos videoclip animat, păstrează amprenta specifică trupei, prin versuri și atitudine, oferind în același timp o paletă sonoră îndrăzneață.

Cats in the Rain (Eroilor, lângă Meteor, ora 18:15 & Eroilor, La Clopot, ora 20:00)
Trio-ul propune, prin piese originale, o introspecție pornită în căutarea catharsisului dar și a întrebărilor vindecătoare. Muzica lor ne conduce într-o lume a semnelor, a dramatismului, a plăcerii devastatoare și a curajului de a ieși la suprafață vieții. Cei trei muzicieni explorează de la muzica experiementală, la jazz-lounge, punk și rock alternativ.

Un proiect special la Jazz in the Street e Bazooka & Family (Eroilor, lângă Narcoffee, ora 18:45 & Eroilor, la Lupoaică, ora 19:45). Bazooka (George Siia) este liderul și tobarul trupei Moonlight Breakfast. În vara aceasta, el a fost provocat de echipa Jazz in the Street să facă un proiect alături de fratele lui, Florin, basistul trupelor Jazu și Breeze. Ei s-au distrat și au acceptat provocarea, însă au mai adăugat un component trupei, anume pe Filip, băiatul lui Florin. Cei trei repetă de zor și vor cânta piesele trupei Vulfpeck.

Noi, la Fapte, ne-am dorit foarte mult să vedem artă pe străzi. Să vedem cât mai mulți oameni care se bucură de ea. Și de aceea, de mai bine de doi ani, încurajăm artiștii și publicul să participe, iar pe autorități să susțină demersul. Acest eveniment este doar o mostră din cum ar putea fi străzile clujene din centru, de la venirea primăverii și până la apropierea iernii, spune Alin Vaida, fondatorul Jazz in the Street.

Unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați buskeri din lume, Lewis Floyd Henry (Strada Bolyai, lângă magazinul Play, ora 16:15 & Eroilor, lângă Narcoffee, ora 18:00 & Eroilor, spre Vărzărie, ora 20:00), va cânta de trei ori pe Bulevardul Eroilor. Reprezentațiile lui au ajuns virale pe YouTube, iar artistul are un stil unic care atrage publicul ca un magnet. Cântă în stradă și pe scenele din întreaga lume și își impresionează publicul cu talentul și originalitatea cu care interpretează cântece pe care le adaptează într-un mod unic. Și-a câștigat reputația ca artist stradal care face show-uri memorabile live și pe bună dreptate e unul dintre cei mai renumiți artiști stradali. În presa internațională e denumit, printre altele “A One Man, Multi Genre, Traveling Sonic Medicine Show”.

Pe agenda Jazz in the Street se mai află și acrobatul Flaviu Cernescu și trupele Fanfara Lira și Pukima.

Flaviu Cernescu (Eroilor, ora 16:00-20:30)
Flaviu Cernescu este artist independent cu reprezentații în jonglerie individuală și mixtă, monociclu, echilibristică și slackline. Fost angajat la circ, Flaviu îi uimește pe toți cei care îi urmăresc reprezentațiile prin curajul și ambiția de a încerca tot mai multe exerciții, unele extrem de riscante.

Fanfara Lira (Eroilor, spre Vărzărie, ora 19:15)
Lira este o formație de instrumentiști suflători, absolvenți ai Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj. De-a lungul activității lor au concertat pe multe scene la festivaluri interne și internaționale. Membrii trupei activează de asemenea și în cadrul Fanfarei Militare Cluj-Napoca.

Pukima (Eroilor, ora 16:00-20:30)
“Pukima” – Street Theatre Art s-a născut natural ca o consecință a timpului, experienței și chemării lăuntrice de manifestare artistică a doi actori: Marlena Grzeda (PL) și Alex Curta (RO). Aducând laolaltă mimica, expresivitatea corporală și improvizația, alături de experiența Marlenei de peste 10 ani alături de Teatro Pavana au reușit să dea viață unei dorințe de exprimare și unui vis comun, acela de a descoperi jocul și copilul din noi și de a aduce zâmbet și emoție în sufletul publicului. Cu sprijinul și ajutorul celor dragi au reușit să creeze acest momentan “duo” de teatru independent într-un spațiu magic de întâlnire a culturilor, frumoasa Transilvania. Momentul pregătit de ei – “Blue Dream” este un spectacol “walking act” de aproximativ 45 – 50 minute unde personajele, călători între lumi, curioși și întrebători, coboară din vis spre a descoperi universul și dorințele oamenilor.

La Jazz in the Street vom mai avea ocazia să urmărim peformance-urile grupurilor și artiștilor 809dao, Adrian Strâmtu, Adriana Berezovski, Andreea Secrieriu și Radu Leu, Art Therapy Clown, Aud Band, Blue Velvet, Dósa Noémi & Pethő Csaba duo, Diana Săveanu & Iulian Matei, Free 2 Flow, FUNK YOU!, Infusion, Iulian Mureșan, Jazz Graffiti, Julien Daillère, Magic Puppet, Majorete – Deja Vu, Marionete 3 în 1, Matei Crețiu Codreanu, Mistah White, Nice Guy Mike, Sense, SiriuS, Statui vivante – Create Act Enjoy, Street Portraits, The Glass Fish.

809dao (Eroilor, spre Vărzărie, ora 18:30 & Strada Bolyai, lângă magazinul Play, ora 20:00)
809dao este proiectul solo de muzică electronică al lui Bogdan Octav Rakolcza, percuționist, profesor de capoera și fondatorul Cerului Întreg, un proiect cultural axat pe muzică live, dans și improvizație. 809 amintește de tobele electrice care au schimbat modul în care înțelegem muzica: Roland TR808 și TR909.

Adrian Strâmtu (Eroilor, lângă Narcoffee, ora 17:30 & Eroilor, la Clopot ora 19:30)
Actor si dansator de step pasionat de această formă de artă, Adrian Strâmtu e un exemplu clar de perseverență și încăpățânare în ceea ce privește dorința de promovare și dezvoltare a tap dance-ului în România. Tap dance-ul este forma tradițională de dans a americanilor, cu reale influențe din dansul irlandez (Irish) sau cel spaniol (flamenco).

Adriana Berezovski (Eroilor, lângă Narcoffee, ora 16:00 & lângă magazinul Play, ora 17:45)
A studiat muzica din copilărie, a fost membră în mai multe ansambluri corale și folclorice, iar în prezent face parte din ansamblului de jazz al Școlii de Artă Tudor Jarda unde studiază la clasa de improvizație jazz. Abordează muzica rusească, fado, jazz și etno-jazz. Anul trecut a câștigat Marele Premiu la Jazz Napocensis.

Andreea Secrieriu și Radu Leu (Eroilor, la Lupoaică, ora 16:00 & Strada Bolyai, lângă magazinul Play, ora 18:30)
Andreea și Radu cântă într-o formulă lejeră, acustică, două voci și-o chitară. Dorința lor a fost aceea de a interpreta fix ceea ce le place. Astfel, și-au ales piese din genuri muzicale variate și le-au pus la un loc prin stilul în care cei doi le interpretează împreună.

Art Therapy Clown (Eroilor, ora 16:00-20:30)
Create.Act.Enjoy aduce Terapia prin Artă în stradă și te invită la un performance stradal care te îmbie la joacă și interacțiune, te scoate din rutină și îți oferă clipe de relaxare. Clovnul glumeț va fi prezent de-a lungul zilei la acțiuni comice care ne vor binedispune și ne vor aminti cum e să râdem în hohote.

Aud Band (Eroilor, la Clopot, ora 17:45 & Eroilor, lângă Narcoffee, ora 20:15)
Un pian, o chitară, un flaut clasic și un esraj asiatic îmbogățite de timbrul vocal si varietatea percuțiilor formează cvartetul Aud Band. Formația își cântă compozitiile proprii în abordarea unor genuri muzicale variate: jazz, classic-modern, balcanic, chill out, muzică de film. Formulă are o sonoritate inconfundabila si datorită esrajuui, un instrument oriental unic pe scena românească.

Blue Velvet (Eroilor, la Lupoaică, ora 18:15 & Eroilor, lângă Meteor, 21:15)
Proiectul s-a format în urma unor jam sessions. Cu o pornire acustică la început, treptat formația a ajuns să aibă o tendință înspre trip hop. Dacă până la începutul acestui an piesele lor erau în limba engleză, cu trecerea înspre un stil care să îi caracterizeze mai bine, au început să scrie versurile în limba română.

Dósa Noémi & Pethő Csaba duo (Eroilor, la Clopot, ora 16:15 & Eroilor, la Lupoaică, ora 21:15)
Dósa Noémi (voce) și Pethő Csaba (chitară) au început să cânte în forma de duo în 2016. În muzica lor, ei îmbină muzica jazz cu indie-folk. Poate îi cunoașteți din quartetul Spontaneous Plan cu care au participat la concursul Jazz in the Park și unde au câștigat premiul special al juriului.

Diana Săveanu & Iulian Matei (Eroilor, lângă Narcoffee, ora 16:45 & Eroilor, la Clopot, ora 18:30)
Diana Săveanu, solista trupei Infusion, cântă la Jazz in the Street împreună cu Iulian Matei. “Colaborez cu Jazz in the Park de câțiva ani, anul trecut am avut plăcerea de a fi invitată, împreună cu trupa din care fac parte, să cântăm în stradă, la Jazz in the Street. Am acceptat fără nici o reținere deoarece, văzând în afară cât de dezvoltată e partea aceasta de street performing, îmi doream să o experimentez. Evenimentul ne-a oferit ocazia de a ne apropia și mai tare de oamenii care vor să ne asculte și a creeat o atmosferă intimă și, surprinzător, normală. Normalizarea actelor artistice stradale este încă un pas pe care România trebuie să îl facă către dezvoltarea sa, iar proiectul Jazz in the Street a luat această inițiativă și mă face mândră că trăiesc în Cluj”.

Free 2 Flow (Eroilor, spre Vărzărie, ora 17:00 & Eroilor, la Meteor, ora 20:30)
Duo-ul muzical clujean este compus din Georgiana și Valentin Pleș. Muzica „free to flow”, compusă integral de ei, folosește instrumente mai puțin cunoscute publicului larg: handpan, kora, bansuri, fujara și generează un rezultat muzical plin de originalitate. Dorința lor e să ofere publicului experiențe muzicale autentice.

FUNK YOU! (Eroilor, la Lupoaică, ora 16:45 & Eroilor, Spre Vărzărie, ora 20:45)
Trupa cântă în formulă de trio sau duet și interpretează funk și streetmusic. Au cântat pe străzi, pe scene mari pentru peste 3.000 de spectatori, pe o barcă cu motor, în turnul unui castel, la TV, în parcuri, în pădure, pe malul lacului…și în alte locuri neobișnuite. În formula de trio, formația a câștigat premiul special la Streetmusic Festival Satu Mare 2018, apoi în duet marele premiu al juriului în Ungaria la Veszprém StreetMusic Festival, tot în 2018.

Infusion (Eroilor, spre Vărzărie, ora 17:45 & Eroilor, la Lupoaică, ora 20:30)
Infusion e trupa rezidentă la Jazz in the Street 2018. Diana, solista trupei, a câștigat premiul pentru cea mai bună voce în 2017 Concursul Internațional Jazz in the Park. În vara lui 2015 Radu și Diana s-au hotărât să înceapă proiectul Infusion din dorința de a experimenta și de a se distra făcând ceva ce le place. Li s-au alăturat Marius și Lukas și de un an cântă în formula aceasta, bucurându-se de fiecare concert.Muzica lor rezonează cu stiluri precum jazz, blues și soul.

Iulian Mureșan (Strada Bolyai, lângă magazinul Play, ora 17:00 & Eroilor, lângă Narcoffee, ora 21:00)
A studiat chitară jazz la Jazz Studio in Antwerpen, Belgia (2008-2011), iar în afară de jazz, Iulian este din ce în ce mai atras de muzica din Mediterana de Est. A participat la stagii de muzică cu Brussels Balkan Orchestra, iar anul acesta la cursurile școlii de muzică tradițională Labyrinth din Creta. Iulian propune un repertoriu de muzică din bazinul mediteranean, cântată la oud, un instrument extrem de vechi, popular în Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

Jazz Graffiti (Eroilor, ora 16:00-20:30)
Vinter Edit, Sonia Cireașă, Ionela Georgiana Purcel și Teodor Buruiana aduc graffiti-ul în stradă. Sunt studenți la Universitatea de Artă și Design din Cluj și vor contura ritmurile specifice muzicii jazz pe parcursul zilei dedicate artei stradale din Cluj.

”Secretele dragostei… 2 lei!” cu Julien Daillère (Eroilor, 16:00-20:30)
Julien Daillère este autor, actor, regizor și student doctorand la Universitatea de Arte Târgu-Mureș. Vine din Franța, Lyon, iar în perioada aceasta locuiește la Cluj. S-a format cu regizoarea Patricia Koseleff în cadrul unei tehnici specifice de teatru corporal, printr-o pedagogie inspirată de Jacques Lecoq. Julien ne propune la Jazz in the Street un spectacol de teatru de improvizație.

Magie pentru oameni mici și mari – Magic Puppet (Eroilor, lângă Meteor, ora 17:30)
Magic Puppet deschide porțile unei lumi unde orice este posibil cu spectacolul ”Magie pentru oameni mari și mici”. Spectacolul este destinat tuturor vârstelor și e interactiv. Va stârni multe întrebări și hohote de râs în rândul spectatorilor. În acest spectacol vom viziona trucuri clasice de iluzionism cu sfori, biluțe, baloane și nu numai. Magicianul ne va citi gândurile, va îndoi linguri cu puterea minții și va face să dispară obiecte chiar în fața noastră.

Majorete – Deja Vu (Eroilor, La Clopot, ora 19:00)
Majoretele Deja Vu CCS vin la Jazz in the Street și ne fac o demonstrație de dans și artă. Reprezentația lor se bazează pe două dansuri: pe tradiţional cu pom-poni şi pe hip-hop. Şi combinate, iese ceva foarte frumos.

Marionete 3 în 1 (Eroilor, lângă Meteor, ora 16:45)
Dorottya Balogh, Andreea Roxana Bolovan și Robert Gutunoiu s-au cunoscut în cadrul Teatrului de Păpuși de Stat unde toți trei sunt păpușari. Fiecare avea mici proiecte pe teatru de animație independente. Pasiunea pentru marionete i-a adus împreună. Așa s-a născut “3 in 1”. Este prima și cu siguranță, nu ultima oară când lucrează împreună.

Matei Crețiu Codreanu (Eroilor, spre Vărzărie, ora 21:30)
Matei e saxofonist în band-ul The PuZzles, dar activează si pe cont propriu. Până acum a cântat mai mult cover-uri, dar își dorește ca pe viitor să producă propria muzică și să cânte din ce în ce mai puține cover-uri. Genurile muzicale pe care preferă să le cânte sunt swing, rock’n’roll, funk, electro swing și standard jazz.

Mistah White (Eroilor, spre Vărzărie, ora 16:15 & Eroilor, la Lupoaică 19:00)
Originar din Cluj, Mistah White a început să facă rap în 2009 în Brazilia. A călătorit și a colaborat cu mulți artiști internaționali, astfel că și-a dezvoltat un stil energic, un repertoriu în șapte limbi și a publicat două albume. In prezent, poliglotul activează atât pe cont propriu, cât și în cadrul trupelor Guerrillas (hardcore metal) și Pravila Nova (psychedelic rock), reușind performanța de a cânta în 22 de limbi în semifinala ‘Românii au talent 2018’. La Jazz in the Street 2018, Mistah White va fi acompaniat de Damian X (midi, percuție) și Jaheyo (scratch DJ, percutie), set-ul fiind inspirat de nenumăratele sesiuni de busking susținute pe străzile, plajele și în parcurile europene și sud-americane.

Nice Guy Mike (Eroilor, lângă Meteor, ora 16:00 & Strada Bolyai, lângă magazinul Play, ora 19:15)
Nice Guy Mike e un cântăreț și compozitor din St. Louis, Missouri care locuiește în prezent în București. Doar cu muzicuța și chitara lui acustică reușește să atingă influențe derivate din classic rock, rock-ul anilor 90, ska și folk. Plănuiește să lanseze un album în 2019 intitulat “Sunshine’s, Feel Right’s, and Goodbye’s”.

Sense (Eroilor, la Clopot, ora 17 & Strada Bolyai, lângă magazinul Play, ora 21:30)
Muzica lor explorează sensibilitățile și mișcările radicale, totul în timp real. Trupa e formată din David Hences – vioară, voce, clape, Visky Peter – chitară/clape, Ferencz Aron – percuție.

SiriuS (Eroilor, la Clopot, ora 20:45)
Grupul SiriuS este un grup de jonglerie și animație cu foc înființat în 2011 în Bistrița și aparține de Asociația Bistrița Medievală. Spectacolele realizate presupun mai multe momente de jonglerie și animație cu foc folosind diverse instrumente specifice și momente pirotehnice, puse cap la cap pentru a crea un spectacol de aproximativ 25-30 de minute, dar acest lucru poate varia în funcție de necesitate și de natura spectacolului dorit.

Statui vivante – Create Act Enjoy (Eroilor, ora 16:00-20:30)
Lasă-te surprins de propria creativitate și vino să interacționezi cu personaje cu care nu te-ai putea întâlni în viața de zi cu zi. Lasă-te prins în jocul statuilor vivante, plimbă-te la braț cu ele și păstrează ca amintiri câteva fotografii de neuitat. Statuile vivante își propun să implice activ spectatorii în actul creator, iar aceștia au posibilitatea de a se fotografia în diferite ipostaze.

Street Portraits (Eroilor, ora 16:00-20:30)
Artiștii Lucian Barbu, Anca Vatavu, Sorina Crișan și Égető Tama fac portrere și caricaturi în cadrul Jazz in the Street.

The Glass Fish (Eroilor, la Lupoiacă, ora 17:30 & Eroilor, lângă Narcoffee, ora 19:30)
Muzica The Glass Fish e o combinație alternativă cu varii culori indie, rock și funk, jazz, folk și unele influențe care pur și simplu le vin natural. The Glass Fish înseamnă: Andreea Vasut (voce), Io Pastuhov (voce, chitară acustică), Vlad Chertes (chitară lead), Cosmin Cirstea (bas), Iulia Udrea (violoncel), Patricia Stroia (tobe).

Prima ediție Jazz in the Street a avut loc în 23 aprilie 2016 și a reprezentat un real succes. De atunci, echipa Fapte a mai organizat câteva zeci de astfel de evenimente de o zi, două zile sau de doar câteva ore, iar anul trecut proiectul s-a desfășurat timp de câteva săptămâni, pe tot parcursul verii și al toamnei. În 2017 peste 17.000 de persoane au participat la reprezentațiile în stradă.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!