10 lucruri pe care să le faci toamna aceasta ca student boboc în Cluj

Home $ Articole $ 10 lucruri pe care să le faci toamna aceasta ca student boboc în Cluj

by | Oct 3, 2018 | Articole, Student

Aveam ieri o zi de marți ca toate zilele în care nu ai făcut nimic luni și nu mai găsești finalul listei de task-uri, când deodată primesc o notificare de pe grupul facultății – ”Cursul de astăzi nu se ține”. Pun pauză la tot. A început facultatea? Într-o zi de marți? Păi nu, începuse de luni, dar eu habar n-aveam și nici nu bănuiam, nici orarul nu-l descărcasem, nici un pix nu-mi cumpărasem, nimic. Adevărul e că nu am fost atât de afectată pe cât vreau să par acum, dar mi-am amintit de primul meu an de facultate, de vremurile când eram boboc, de entuziasmul specific, și mai că m-a apucat melancolia. Ce repede au trecut toate.

Studenți boboci, bine ați venit la Cluj, așadar! Sperăm că v-ați lăsat mașinile acasă și ați adus doar cheful de distracție. Noi ne dorim să vă întâmpinăm cum se cuvine, motiv pentru care am pregătit o listă cu lucruri pe care să le faceți toamna aceasta în Cluj, căci bănuim că nu știți încotro să o apucați.

Porniți într-un tur al orașului. Fără hartă, fără itinerar, fără așteptări.

În anul I mă plimbam mereu cu Google Maps în mână, deci eram mereu cu ochii în telefon și habar n-aveam 90% din timp unde mă aflu. Big mistake. Am învățat orașul abia atunci când am renunțat la indicațiile celei mai enervante voci din lume și m-am aventurat singură pe străduțe, pe care parcă le vedeam pentru prima dată. Luați-vă o colegă de cameră sau de facultate cu voi și hoinăriți prin tot centrul orașului, încă nu-i destul de frig ca să vă ascundeți în casă. La finalul zilei dați un search pe Google și vedeți dacă ați bifat cele mai cunoscute locuri. Should be fun.

Gustați puțin din evenimentele clujene, cât să vă faceți o idee despre ce ar fi vorba

Dar trebuie să vă avertizez… odată ce mușcați o îmbucătură, s-ar putea să vreți tot mai mult. Organizatorii de evenimente din Cluj știu treaba aceasta, motiv pentru care v-au și așteptat cu o paletă destul de largă de opțiuni. Mioritmic, Jazz in the Street, Comedy Cluj, FISC, We love retro, sunt doar câteva nume care îmi vin în minte pe loc, dar veți vedea că orașul acesta nu e niciodată tăcut, absent sau liniștit. Mereu ai motive să ieși din casă.

Cumpărați bilet la teatru sau operă. Acum sau niciodată

Încă am prieteni care nu au pus niciodată piciorul în clădirea Teatrului Național și a Operei Române Cluj-Napoca, iar acest lucru m-a determinat să formulez o teorie: dacă nu mergi în primul an de studenție, ai șanse foarte mari să nu mergi niciodată sau să fii tot mai greu de convins. Explicația e simplă: aștepți să ieși la pensie pentru a beneficia din nou de biletul de 10 lei. Eu zic că n-are sens să așteptăm bătrânețea cu atât de multe momente incredibile care au loc pe scena teatrului și a operei.

Plimbați-vă prin pădurea bântuită a Transilvaniei, pădurea Hoia-Baciu

Înainte să mă mut aici credeam că singurul lucru înspăimântător din țara noastră ar fi legenda lui Dracula, strigoii și cum își arunca Vlad Țepeș oamenii spre moarte, dar habar nu aveam de pădurea de la marginea orașului Cluj, care este inclusă în topul celor mai bântuite locuri din lume. De-a lungul timpului, mulți au fost martorii unor activități paranormale în acest loc, iar în media internațională au circulat tot felul de povești care mai de care. Cert este că… eu n-am văzut nimic, dar mi se pare că locul îți dă o stare aparte, parcă vrei să vezi ceva, parcă ai vrea să fii tu cel căruia i s-a arătat un copac mișcător. Încearcă-ți norocul, poate prinzi ochii verzi ai pădurii într-un story pe Instagram. PS: Mergeți mai mulți, sigur se găsește unul care să vă sperie la orice pas, e mai amuzant așa.

Nu refuzați o invitație pe Piezișa

Poate ai ”norocul” să ai prieteni care sunt deja în Cluj de vreo 2-3 ani. Te vor invita la o poveste cu siguranță, după care vor propune ca punct de întâlnire strada Piezișă. N-are niciun sens să le spui nu sau să încerci să te opui. Piezișa este un nume care stârnește amintiri oricărui student, fiind o stradă din campusul Hașdeu, cu nimic specială, doar că este plină de baruri și toți studenții se adună aici indiferent de ora din zi. Legenda spune că trebuie să iei toate localurile la rând, de sus până la baza străzii, și să-ți alegi preferatul. Mie-mi place la Booha, ție?

Urcați-vă în vârful lumii

Știți cum e, nu ești cu adevărat într-un alt oraș până nu-l vezi de sus, în toată splendoarea sa. Cel mai mult cred că vă va plăcea pe Cetățuie, este aproape de centru Clujului, faceți un pic de cardio urcând scările și priveliștea este de-a dreptul superbă. Plus că, fiind atât de aproape de oraș, veți putea exclama cu ușurință – ”Acolo stau eu!” O altă variantă ar fi strada Uliului, unde vă sfătuiesc să mergeți la apus, imaginea vă dă fiori de bucurie.

Petreceți, că doar de asta ați plecat de acasă

Nu vă obosiți să mă contraziceți. Știm cu toții adevărul – învățătura este importantă, dar în primele luni de facultate ne roade pe toți o curiozitate, de nici nu putem dormi noaptea: oare câte zile pot petrece continuu? Din fericire, Clujul ne oferă toate ”uneltele” de care avem nevoie, ca să putem să nu lăsăm întrebarea fără răspuns. Dacă vreți un program de party 7 zile pe săptămână, luați un pix și notați: luni în Caro, marți în Phi 18, miercuri în Euphoria Music Hall, joi în After Eight, vineri în NOA, sâmbătă în Spațiu, duminică mergeți totuși să vă culcați că v-a ajuns.

Cinema Victoria sau Florin Piersic? Credeți-mă, este important

Este important pentru că nu o să aveți bani de Cinema City după 6 zile de petrecere, dar o să vreți să ieșiți cu gașca la un film. De ce vă pun să alegeți între cele două? Faceți-le o vizită și spuneți-mi doar dacă v-au încăput picioarele, dacă ați stat confortabil. Atât. Și trebuie să decideți rapid, căci altfel vă treziți la o întâlnire romantică acolo și voi vă foiți în scaun de parcă ați avea purici.

Nu hrăniți rațele din Parcul Central

Vă veți îndrăgosti pe loc de Parcul Central. E locul perfect pentru plimbări, pentru alergat, pentru admirat natura, pentru poze, chiar și în sezonul rece are o înfățișare aparte și nu-ți vine să-l ocolești, chiar dacă faci mai mult până acasă. Veți fi tentați să mergeți și să hrăniți animăluțele de pe apă cu vată de zahăr sau pufuleți, please don t, nu tot ce mâncăm noi face parte și din alimentația rațelor și a lebedelor și le faceți un rău, nicidecum un bine.

Începeți vânătoarea de localuri și coffee-shop-uri preferate, aveți de unde alege

Nici nu știu cum m-a lăsat sufletul să vorbesc abia la final despre mâncare și băuturi, dat fiind orașul în care suntem și opțiunile pe care le aveți. Sfatul meu sincer este să nu vă feriți de la nimic: intrați în toate restaurantele, bistro-urile și cafenelele, încercați mâncăruri noi, experimentați cocktail-uri cât mai complicate pentru că niciodată nu veți avea atât de mult timp de pierdut într-un local cum aveți în primul an de facultate. Cel mai bine vă alegeți din timp favoriții, căci Clujul nu doarme și vin alte locuri noi din urmă. Mereu altele, mereu mai tentante.

Pe lista ta de to-do în calitate de boboc la Cluj ce se regăsește? PS: Aici găsiți mai multe articole pentru voi, s-ar putea să vă fie de ajutor.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!