Samsara FoodHouse ne așteaptă în curând într-o nouă locație!

by | Sep 26, 2018 | Articole, Recomandări

Când a ajuns pentru prima dată la mine vestea că cei de la Samsara Foodhouse se mută într-o nouă locație, m-a trecut un sentiment foarte ciudat, o nostalgie învelită în entuziasm, asemenea unei alune ascunsă în ciocolată – o surpriză frumoasă, la urma urmei, doar că nu știi la ce anume să te aștepți. Partea bună este că acum știu exact unde se mută și cum arată noua locație, căci m-au invitat să le trec pragul și n-am stat pe gânduri nicio secundă în fața acestei invitații. Dacă tot e să ne mutăm, măcar să stau cu sufletul liniștit și să mă asigur că noua casă este întocmai pe placul meu.

Și credeți-mă, va fi pe placul tuturor, nu doar al meu. Cei de la Samsara au decis să plece din fosta locație pentru că au găsit o casă care, simt ei, li se potrivește mai bine, îi reprezintă și au găsit aici câteva elemente pe care le căutau de multă vreme. Schimbarea nu vizează doar locația, ci au trecut și printr-un proces de rebranding, poate deja ați observat noul logo, despre care vă vom povesti mai multe în rândurile de mai jos. De asemenea, meniul va fi reimprospătat, deci ne așteaptă cu preparate noi. Au făcut această relocare și pentru că au simțit că în ultima vreme comunitatea s-a mărit considerabil, așa că a apărut și cererea pentru un spațiu mai mare. Cu alte cuvinte, sunt pregătiți să îmbrace haine noi, dar caracterizate de aceeași decență cu care ne-au obișnuit.

Spațiul vă cucerește de la primii pași, și nici nu are cum să fie altfel, pentru că vorbim despre o casă din 1890, căreia i-au păstrat elementele de bază și le-au pus în valoare, iar aici putem menționa veranda, grinzile, balustradele exterioare, poarta etc. De asemenea, au păstrat și partea de vegetație și grădină, pomii fructifieri plantați chiar de proprietari, colecție la care vor adăuga și ei alți pomi. Casa avea și o seră, pe care au transformat-o acum în bucătăria crudă-raw a restaurantului Samsara. În seră au pus ghivece, iar acolo își vor face ei proviziile de plante aromatice, sera venind în completarea ideii de mâncare făcută în casă. Au și un râu care trece prin curte, Someșul Mic cum îi spun unii sau Canalul Morii pentru alții, care ozonizează grădina și conferă un aer foarte fresh locului.

Să nu credeți că au găsit casa gata pregătită să devină Samsara FoodHouse. Nici vorbă, a fost nevoie de luni serioase de muncă pentru a o restaura și a ajunge la forma în care este astăzi. Locul a fost găsit pur întâmplător în septembrie anul trecut. Casa a aparținut fostului decan al Universității de Arte din București, acesta își ținea chiar și cursurile în această casă, avea atelier și mulți din actualii pictori ai Clujului pot confirma acest lucru, că acesta este locul unde ei au învățat. Au găsit în podul casei tot felul de opere de artă, dacă vreți să le numim așa, însă nu își doresc să includă și acele lucrări în design-ul pe care l-au adoptat, pentru că focusul lor este pe munca naturii și creațiile acesteia. Din acest motiv nu au optat pentru tablouri, ci au ales să păstreze grinzile ca punct central în design, vechi de 130 de ani și care susțin toată casa, au și doi pereți mari de onyx, piatra aceasta semi-prețioasă având rolul de a purifica și de a curăța gândurile omului, dar și a spațiului. Puteți vedea sedimentele depuse în pământ la crearea rocii, iar în fața acestui perete, a milioanelor de ani de muncă, veți realiza cât suntem de mici de fapt.

Afară, pe unul din pereții exteriori ai casei, veți fi întâmpinați de un mural realizat de Obie Platon, lucrare pe care acesta a intitulat-o “The garden of harmony” și care întrunește o mulțime de elemente eye-catching. Am putea povesti despre el o zi întreagă doar privindu-l, are multe înțelesuri pentru ochiul privitorului, în vârf este desenat Sărutul lui Brâncuși, este foarte interesant cum se îmbină organicul cu structuri geometrice. Eu încă nu am apucat să mă uit la el atât cât mi-aș fi dorit, dar am un motiv în plus să revin, nu?

Lucrarea reprezintă o compoziție de elemente vizuale ce au la bază puritatea și spiritul echilibrat, puse într-o armonie grafică și cromatică. Muralul, fiind într-un context de relaxare și explorare a gusturilor, energia vizuală transmisă de acesta este cea care completează paleta simțurilor, ne-a explicat Obie.

Toată refacerea casei a durat așadar un an de zile, și față de atunci când au deschis prima dată Samsara, au simțit mult mai ușor procesul pentru că știau foarte bine ce își doreau și în jurul a ce gravitează întreg conceptul lor. Dar nu a fost deloc simplu să păstreze esența casei, să o integreze în ideea lor. Cu toate acestea, ce merită menționat este că, în ciuda faptului că vin cu alt tip de amenajare față de celălalt restaurant, rămân în continuare prietenoși și decenți în relația cu clienții lor.

Dar haideți să vorbim despre acest concept Samsara, pe care l-am tot pomenit până acum. Ei bine, cuvântul care îi reprezintă întru-totul și care îi ghidează în drumul lor este ”armonie”, asta însemnând că sunt în acceptare cu tot ce este în jurul lor și încearcă să transmită acest lucru în comunitate prin partea aceasta vegană & vegetariană pe care o abordează. Totul este creat de la zero în bucătăria lor, nu au semipreparate, încearcă să folosească ingrediente cât mai sănătoase, bio, organice, de la producători locali, mergând pe ideea de evoluție culinară. Tot ceea ce fac este simplu, nu sunt fani ai complicatului sau complexului. Folosesc materiale reciclabile și regenerabile, mâncarea este servită în trestie de zahăr și fac livrări și pe bicicletă… încă dinainte să fie cool, de vreo 6 ani. Își doresc ca toate acțiunile lor să stea sub semnul eticii, motiv pentru care se poziționează ca fiind non-judgemental și accepting, nu judecă pe nimeni, chiar echipa este foarte colorată și formată din tot felul de oameni, nu consideră că cineva trebuie să fie într-un fel și exclusiv așa.

Piesa centrală este măslinul din mijlocul restaurantului. Și-au dorit foarte mult să aibă un copac în noua locație și a fost foarte greu să găsească un exemplar care să le semene, adică să fie în acceptare, să poată fi băgat în casă, să renunțe la lumina lui, și să reziste totuși. Așa au ajuns la măslin, care este și un copac foarte longeviv și are multe de spus ca specie. În primul rând, este un exemplu de răbdare, pentru că dă roade după câteva zeci de ani, încununând esența Samsara într-un mod metaforic. Măslinul are 90 de ani și s-a acomodat destul de greu la început, dat fiind faptul că a nimerit în plin șantier și nimeni nu a stat la discuții cu el în spaniolă, limba lui maternă. În ultima vreme și-a revenit, îi merge foarte bine, au început să-i dea și crenguțele și a fost chiar transpus în logo. Da, noul logo reprezintă practic o schiță a măslinului care stă în pământul casei, dând esență spațiului. Încă se gândesc dacă-i vor culege măslinele și vor face ceva cu ele, n-au spus ”nu” acestei idei.

Vestea proastă este că se închide fosta locație, dacă erați super atașați de ea, dar eu vă promit că vă veți acomoda foarte bine și aici, locul este atât de primitor și de călduros, încât n-ai cum să-i reziști pur și simplu. De la momentul deschiderii locației acesteia, în 15 octombrie, vor avea o săptămână plină de evenimente prin care să celebreze această mutare, un opening party cu Electroclown, live cooking show (de noodels), concert acustic, o noapte de jazz, un Sunday lazy breakfast, merită să fiți printre primii care să le facă o vizită.

Sunteți curioși să pășiți în noua casă Samsara?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!

Share This