7 restaurante în afara Clujului pentru care merită să faci o plimbare în weekend

Home $ Articole $ 7 restaurante în afara Clujului pentru care merită să faci o plimbare în weekend

Articolul a fost revizuit în decembrie 2023.

Să știți că ne-am dat seama: voi în weekend-uri fugiți din Cluj! Inițial am crezut că lumea se odihnește, e prin localuri sau sunt pline parcurile și goale străzile, dar în scurt timp am realizat că nu-i chiar așa. Imediat cum simțiți starea de libertate adusă de ziua de vineri, ați și abandonat teritoriul orașului. Noi nu putem decât să vă susținem escapadele, motiv pentru care v-am și povestit recent despre alte câteva locuri din apropiere pe care le puteți vizita în jumătate de zi, locații pentru picnic, și chiar vă spuneam că revenim cu un articol în care vă ghidăm spre o nouă plimbare.

Ne ținem de cuvânt, motiv pentru care astăzi vă prezentăm 7 restaurante în afara Clujului pentru care merită să faci o plimbare în weekend. 3, 2, 1, entuziasmarea!

La Mesteceni este un loc tare drag nouă, probabil v-ați dat seama după nenumăratele ori în care i-am trecut pragul. Ce să facem dacă Ioana e o gazdă atât de bună, mâncarea e delicioasă, apa din piscină incredibilă și e doar la doi pași de Cluj? Ți-e mai mare dragul să pornești spre Sălicea, peisajul de pe traseu este uimitor indiferent de anotimp. Din punctul meu de vedere, locului acesta nu-i lipsește nimic, fiind ideal pentru o mică escapadă de weekend, atât cu familia, cât și cu prietenii. Priveliștea nu e singura care vă întâmpină bucuroasă, ci vă mai așteaptă și altceva ce căutați cu disperare în Cluj: 20 de locuri de parcare. Mai apoi, fie alegeți să degustați preparatele delicioase din meniu și să vă relaxați la spa, fie vă găsiți un loc lângă piscina interioară și savurați un cocktail răcoritor. Prețurile pentru o zi la spa diferă în funcție de mai multe criterii și pot fi consultate aici. Rezervare obligatorie aici.

În imediata apropiere a intrării în Salina Turda Durgău veți găsi restaurantul Sarea-n bucate, ce vă oferă ocazia perfectă pentru câteva ore de răsfăț culinar. Aici poți să mănânci preparate sănătoase, crescute în propria lor grădină de legume şi zarzavat, sau din livada de pomi fructiferi, din care este produs suc de mere BIO. Vă spun și un secret: sunt specialiști ai bucătăriei ardelenești și a mâncării preparate la ceaun. Terasa este extrem de primitoare și încăpătoare, există și o zonă de grill, iar în vecinătate se află podgoria Cramei La Salina, de unde au luat naștere vinurile ISSA, deci este de la sine înțeles că nu vă puteți potoli doar foamea într-un mare fel dacă mergeți aici, ci și delecta simțurile cu un vin nobil. Mai demult, locului i se spunea chiar ”Restaurantul din vie”, căci în pivnițele lor se învechesc cele mai alese vinuri. De asemenea, vă sunt puse la  dispoziție o largă varietate de activități cu caracter interactiv și recreativ, cum ar fi tururi ghidate în cramă sau vie. Unde mai pui dacă mergi până la ei, puteți da o fugă și până la Salina Turda și/sau Cheile Turzii și face o ieșire serioasă.

Puteți fi cu ochii pe pagina celor de la Conacul Secuiesc de la Colțești. Zic asta pentru că uneori locația este închisă vizitatorilor, căci găzduiește un eveniment privat. Întotdeauna anunță acest lucru pe Facebook însă, deci nici vorbă să bateți drumul până acolo și să găsiți ușa încuiată. Dincolo de tot peisajul și natura care se desfășoară în toată frumusețea ei în jurul locului, istoria și arhitectura unică a zonei Rîmetea-Colțești, sunteți așteptați cu cele mai delicioase preparate tradiționale care vă vor face să reveniți la ei mai des. După ce petreceți câteva ore în livada înflorită a Conacului Secuiesc, o puteți lua la pas spre pajiștile Munților Trascău, iar apoi vă așezați din nou la masă, desigur, că doar ați consumat energie serioasă admirând împrejurimile. Apropo, în curte au și un magazin de brânzeturi, deci sigur nu plecați cu mâna goală acasă.

Mărișelul, un loc arhaic, desprins din poveste și rupt parcă din vremuri apuse, la numai o oră distanță de Cluj și 1.250 metri deasupra lumii, ascunde în inima sa un loc unde timpul stă în loc – Cabana Moților. Meniul lor este unul tradiţional românesc, cu bucate sănătoase din ingrediente ecologice. De la supe şi ciorbe până la deserturi, toate sunt gătite după reţetele bunicii. V-am pierdut așa-i? Ați și plecat să anunțați familia că în weekend faceți excursie.  Pâine de casă, siropuri şi dulceţuri din fructe de pădure, prăjituri de casă, vin fiert cu mirodenii sau ţuică cu piper, mai continui? Toate acestea vă vor încânta papilele gustative în timp ce natura nestingherită, cu al său verde și aer proaspăt, vă va înconjura alene, îndemnându-vă să rămâneți acolo până la ceas de seară. The view though…

Un alt restaurant pentru care m-aș aventura într-o mini aventură este cel al Pensionului Milexim, situat la intrarea în Câmpia Turzii. Nu oferă nicio priveliște grozavă și nici nu are un design modern, în trend cu ultimele idei ale decoratorilor interiori, dar este un loc specific românesc, unde se simte căldura și ospitalitatea poporului nostru și unde tradiționalul domnește peste tot. Cu o capacitate de 200 de locuri și un aer rustic, restaurantul promite să vă primească de fiecare dată și să vă găsească un loc în una din cele patru săli din care este alcătuit. Vă puteți desfăta atât cu preparate din bucătăria românească, dar și internațională.

A post shared by Daniel Pop (@daniel18viisoara) on

Destul de aproape de Cluj, în Beliș, te așteaptă Complexul Turistic “La Nino”. Aici, echipa și-a dorit să creeze un loc pentru cei ce iubesc natura, cei cărora aventura și călătoriile le-au zâmbit dintotdeauna. Și-au dorit să redeschidă poarta copilăriei și a cunoașterii vastului univers al naturii. Așa că astăzi, ei își doresc să ofere șansa celor care știu să se distreze și să aprecieze clipele memorabile de relaxare și odihnă să retrăiască vacanțele… așa cum erau ele odată. Și să ofere cu acest prilej și copiilor o poartă spre experiența unică a cunoașterii muntelui. Au ridicat două pensiuni cu iz rustic, dar tehnologie modernă și le-au alăturat un restaurant unde aromele și gustul plăcintelor de la bunici, dar și mirosul specific al preparatelor de casă încinge atmosfera și-ți trezește pofta de viață.

Ca o recomandare bonus, dacă tot ești în Beliș, îți recomandăm să le faci o vizită și celor de la Colț de Rai pentru cină, poate, căci între prânz și cină îți poți petrece ziua cu familia în zona de agrement de La Nino. Nu de alta, dar a ajuns la urechile noastre vestea că preparatele restaurantului lor sunt delicioase. 🙂

Trovantland reprezintă un tărâm de basm, nu departe de meleagurile Clujului, pe Dealul Feleacului, unde se află o mulțime de formațiuni neobișnuite, cu un aspect cel puțin interesant, numite trovanți. Vedeta terasei lor exterioare este reprezentată de preparatele delicioase pe care le pregătesc. Preparatele fine dining sunt pregătite cu îndemânare de către bucătarii lor din cele mai bune ingrediente și sunt menite să-ți ofere o explozie de gusturi și arome. Meniul variat, pe care îl poți descoperi aici, este special conceput pentru a-i mulțumi chiar și pe cei mai pretențioși dintre gurmanzi. Cireașa de pe tort o reprezintă Dolina, plăcinta Trovantland, o rețetă secretă moștenită din vechi timpuri, pe care au reușit să o înregistreze chiar la OSIM. Îți oferă, de asemenea, facilități de relaxare precum plimbări în natură printre renumiții trovanți, piscină în aer liber, traseu de mountain bike, petreceri tematice și nu uită nici de cei mici, punându-le la dispoziție un spațiu de joacă.

Încotro pornești weekendul acesta?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!