(Alte) 5 locuri aproape de Cluj care pot fi vizitate într-o singură zi

Home $ Articole $ (Alte) 5 locuri aproape de Cluj care pot fi vizitate într-o singură zi

by | Jun 7, 2018 | Articole, Ieși din oraș

Simțiți și voi amenințarea… zilelor de vară? Cum s-a încălzit puțin afară, cum deja nu mai avem nicio tragere de inimă să stăm 8 ore la muncă. Gândul ne zboară la concedii și la relaxare pe malul unei mări, dar ce ne facem cu toate responsabilitățile care nu ne dau voie să plecăm în vacanță până nu le rezolvăm? Ei, ne ocupăm de ele și gata! Iar ca să nu oftăm în sinea noastră că nu plecăm niciunde, așteptăm weekend-ul, îl planificăm alături de oameni dragi și vedem împreună ce zone noi putem descoperi în apropierea orașului.

Astăzi povestim despre 5 locuri aproape de Cluj care pot fi vizitate într-o singură zi, poate simțiți nevoie unui get-away weekend-ul acesta. Știm că am mai avut astfel de recomandări și în trecut (aici, de exemplu), dar azi venim cu alte propuneri, căci avem opțiuni suficiente.

Voi începe cu un loc unde chiar eu am fost cu vreo lună sau două în urmă într-o aventură spontană. Nu a fost nevoie de niciun fel de organizare în prealabil și nici nu ne-am trezit cu noaptea în cap ca să plecăm la drum. Pur și simplu am zis într-o dimineață – ”Hai să mergem undeva fain lângă Cluj”, iar în jumătate de oră eram în drum spre Valea Drăganului. Cunosc multe povești de aici, dat fiind faptul că e gazda festivalului MOX în fiecare an. La doar 65 km de Cluj, am dat parcă de o altă lume, de o liniște de neînchipuit, ce te îndemna la respirații profunde. Gândurile îți erau amorțite, tot ce puteai simți e aerul proaspăt și natura învăluindu-te cu a ei prospețime și gingășie din toate părțile. Am urcat până la Baraj desigur, baraj pe care cei din zonă îl mai numesc și Floroiu și care adună apele râurilor Drăgan și Sebeșel. În adâncurile lui se află zidurile cabanei e la Pârâul Crucii, locul de refugiu al multor români după Edictul de la Viena din 1940. Nu se putea să ratăm frumosul joc al soarelui cu apa, și felul în care întreaga pădure le era martoră. Abia aștept să merg la MOX vara aceasta, atât am de spus.

O altă destinație pe care ar trebui să o aveți în vedere este Lacul Beliș, de la Fântânele, un lac format artificial în Munții Gilăului. Trebuie să știți că pe malul lacului se află stațiunea turistică Beliș-Fântânele, deci ați putea planifica și o ședere de 2 sau ma multe zile aici, depinde câtă nevoie de relaxare simțiți (și câte zile de concediu vă puteți lua) și să vizitați alte atracții turistice din zonă, precum Peștera Urșilor, Piatra Ponorului, Ghețarul Scărișoara. Locul are o poveste foarte interesantă și parcă istoria-i plutește în aer. În perioada 1970-1974, locuitorii vechii comune Beliș au fost nevoiți să se strămute pe actualul amplasament al satului. Cătune, precum Milioan, Pleș, Dădești, Bolojești sau Giurcuța de Jos, sunt acum doar amintiri și în verile foarte secetoase, când nivelul apei lacului scade foarte mult, se pot vedea ruinele caselor abandonate de moți, peste care s-a format lacul, cele mai celebre fiind ruinele fostei biserici din Giurcuța de Jos. Apropo, vă puteți plimba cu barca pe lac și să vă încărcați cu frumusețea și energia peisajului plutind în voie.

Cum am foarte mulți prieteni din Zalău (cam toți), nu de puține ori am auzit de Grădina Botanică Jibou și frumusețea acesteia, ea fiind considerată a fi printre cele mai impresionante din Europa. Și e doar la o oră de noi… n-ar fi păcat să nu o vizităm? A fost fondată în anul 1968 de către profesorul Vasile Fati și întreg complexul este organizat pe sectoare, având în componență diferite zone care grupează plantele după criterii științifice, un complex de sere colecționare, de microproducție și cercetare, un acvariu, un parc zoo și o grădină japoneză. O puteți vizita pe tot parcursul anului, însă din câte am înțeles, în a doua jumătate a lunii aprilie, când florile de primăvară explodează în zeci de tonuri şi culori, locul este o adevărată încântare. Este cu siguranță destinația ideală dacă vreți să petreceți o duminică printre flori, doar cu o carte bună în mâini, liniștea defilând în jurul vostru și Castelul Wesseleny alături, cea mai mare construcţie în stil baroc din ţară. În apropiere puteți vizita și Grădina Zmeilor – rezervaţie naturală protejată, de tip geologic și peisagistic, Cetatatea Almașului și Castrul roman de la Porolissum.

Munții Pădurea Craiului ar mai fi o idee, ei adăpostind o mare varietate de forme: platouri carstice, chei sălbatice, peșteri, izbucuri, ponoare,  și oferind o lume mirifică vizitatorilor. Aici se găsește și Peștera Vântului, cea mai mare din România, un labirint subteran dezvoltat pe mai multe niveluri. Peşterile Doboş şi Gruieţ din comuna Roşia sunt adresate categoriei „primii paşi în speologie”. Acestea sunt peşteri uşoare, care nu necesită echipament special, în afară de cască cu sursă de lumină, salopetă şi cizme de gumă. De menționat mai este și Peștera Ciur Izbuc, unde se păstrează cele mai vechi urme ale omului preistoric modern Homo sapiens. Întreaga zonă este un adevărat paradis pentru speologi pentru că există sute de goluri subterane, cunoscute sau încă neexplorate. Chiar dacă unele sunt accesibile numai speologilor experimentați, nu vă lăsați descurajați pentru că frumusețea lumii exterioare este la dispoziția oricărui turist dornic să o descopere. Aveți și posibilitatea de a închiria biciclete din zonă.

A post shared by Larisa (@larisa_birta) on

Ultima, dar nu cea din urmă propunere îi are în vedere pe Munții Trascăului, o unitate extrem de diversificată ca peisaj, cu un remarcabil potențial turistic, doar în parte valorificat. Cel mai înalt vârf este Dâmbău cu 1.369 metri, ce străjuieşte oraşul Zlatna, iar una dintre cele mai spectaculoase zone este cea a Râmeţilor, cu cheile Râmețului. Toată zona este o arie naturală protejată, aici existând opt rezervaţii naturale: Cheile Râmeţului, Cheile Mânăstirii, Cheile Tecşeştilor, Cheile Geogelului, Cheile Piatra Bălţii, Cheile Pravului, Piatra Cetii şi Poiana Narciselor. Zic că aveți de unde alege.

A post shared by levi bagy (@levibagy) on

Încotro porniți weekend-ul acesta?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!