>50 de livratori de pizza și ~450 de sortimente diferite. Tu de unde comanzi cea mai bună pizza în Cluj?

Home $ Articole $ >50 de livratori de pizza și ~450 de sortimente diferite. Tu de unde comanzi cea mai bună pizza în Cluj?

by | Mar 7, 2018 | Articole

De curând am scris un articol despre cele mai bune piadine pe care le poți comanda acasă, o ocazie excelentă să-mi amintesc de un alt subiect foarte îndrăgit de mine – pizza. Știți voi, pentru că ambele preparate au origini în bucătăria italiană. Și pentru că dezbaterea legată de unde putem mânca cea mai bună pizza în Cluj nu s-a terminat și nici nu se va termina vreodată, m-am gândit să răscolesc un pic orașul și să văd – câte pizzerii există, câte sortimente de pizza, care sunt cele de nelipsit din meniu, din câte specialități avem de ales când vrem ceva… altceva, și tot așa. Bineînțeles că habar n-aveam în ce mă bag.

Nu mi-a trebuit prea mult research ca să realizez că e mai simplu să număr locurile în care nu există pizza în meniu. E peste tot, sincer. Șansele ca voi să numiți acum un local din Cluj, iar acolo să nu se prepare pizza, sunt cam mici spre foarte mici. Să nu mai zic de comenzi. Am intrat pe HipMenu, am găsit ”numai” 47 de locuri care-mi pot livra pizza. Apoi am aruncat o privire și pe Food Panda: 23 de opțiuni, dintre care doar 7 erau nume noi, restul regăsindu-se și pe aplicația anterioară. A urmat un search pe Google – ”pizza Cluj”. Vă provoc să căutați și voi, eu n-am auzit de multe din site-urile listate acolo și ele totuși există, prepară pizza și cântăresc la numărătoarea mea. Nu mi-am pierdut optimismul și-am zis că nici numărul destul de mare de variante, nici pofta incredibilă pe care am început să o simt încă de la apariția pozelor, nici nimic nu îmi va strica micul meu studiu.

Am decis totuși să-l restrâng, dându-mi seama că nu voi afla niciodată exact câte localuri și câte firme de livrare îmi oferă pizza, așa că am ajuns la următoarea întrebare: ce opțiuni de pizza am în Cluj conform platformelor de home-delivery?

Oh well, am numărat un total de 438 denumiri. Diferite. Asta însemnând nu că am adunat câte pizza sunt în meniul de la Grande, de exemplu, cu câte pizza sunt în cel de la Acrobatica și apoi Marty și toți ceilalți. Dacă am găsit Margherita în toate meniurile, nu am contorizat-o de 54 de ori, ci o singură dată, iar 438 reprezintă numărul total de denumiri. Oh, parcă altfel sună numărul acesta acum. Extraordinar de mare, acesta-i adevărul. Nu mai are nimeni cum să vă învinovățească acum că nu vă puteți decide mai repede. Nu aveți cum să vă decideți instant dintre 438 de nume de pizza! Nu mă voi aventura să zic că sunt sortimente diferite, pentru că simplul fapt că unii au fost mai mult sau mai puțin inspirați și au dorit să schimbe numele unui preparat nu înseamnă automat că acesta e altul.

Inevitabil, am observat că unele sortimente de pizza se repetau în foarte multe dintre meniuri, așa că m-am decis să aflu care sunt cele mai populare nume, ce au considerat bucătarii că nu poate lipsi când vine vorba de specialitatea aceasta italiană. Mai jos am lăsat cifrele să vorbească:

După cum puteți observa, lupta dintre sortimente e destul de strânsă, dar niciunul nu a reușit totuși să-și câștige un loc în fiecare meniu din Cluj. Alte nume destul de des întâlnite ar mai fi: Funghi, Salami, Pepperoni, Mexicana, Prosciutto, Safari, Prosciutto Crudo, Calzone și Rustica. Nu era nevoie de nicio analiză ca să ne putem închipui că nu o să găsim în fiecare loc ceva diferit, nume pompoase de care nu a auzit nimeni, gândite de bucătari special pentru noi. Totuși, poate ar fi interesant de știut că 317 denumiri din cele 438 sunt singulare, adică se regăsesc într-un singur meniu din cele listate în aplicații. Noi credem că e de apreciat încercarea de a fi unic, de a aduce altceva, dar în același timp, dacă clientul nu găsește niciun nume cunoscut în oferta ta, s-ar putea să nu aibă răbdare, să citească ingredientele și să afle că ce ai numit tu ”Pizza Lux” e, de fapt, o simplă pizza Capriciosa. Marty e un exemplu de local care a decis să meargă pe variantele clasice, alături de el stând Hugo Restaurants, Livada și Euphoria. La polul opus, dacă e să vorbim de cei care s-au întrecut în denumiri care mai de care, lupta e destul de strânsă între Trattoria Pineta, Paula`s Pizza, La Tina Bistro, Antica, primele locuri fiind totuși lejer câștigate de Express Chef și Popo Loco.

Apropo de nume trăsnite, nu ne putem să nu vă spunem și vouă câteva de care poate ați auzit, poate nu, sigur n-au nicio legătură cu acest preparat, dar sunt amuzante, deci aș comanda: pizza Bomba, pizza Bum-Bum, pizza Bermude, pizza Go to Heaven/Hell, pizza La umbra podului (this is definitely my favourite), pizza Piu-piu, pizza Crivăț, pizza Mini-Bomba, pizza Mama Tereza, și nici nu mai are sens să continui, cred că v-am demonstrat că orice cuvânt ați spune, poate deveni cu ușurință nume de pizza într-un meniu.

La 21 dintre acești livratori veți găsi o pizza casei, o specialitate, e cea denumită de cele mai multe ori după brand. Dacă sunteți totuși în căutarea unui tip de pizza cu adevărat altfel, noi îl recomandăm cu drag și #petestate pe cel de la Pokka. Da, vorbim de localul cu specific mexican și ne dăm seamă că ar putea suna ciudat, dar ei au interpretat pizza clasică italiană și o fac cu blat de tortilla. Am fost la ei în bucătărie și am învățat exact cum se prepară, puteți citi aici cum a decurs experiența.

Ce a mai rămas de spus? Ah, da, despre prețuri și oferte speciale. Nu sunteți străini probabili de binecunoscuta promoție ”1+1 gratis”, care la pizza merge excelent. Pizzeria Regina, Master, Cupidon, Giuseppe, Delir, Funky Pizza sunt doar câțiva pe care vă puteți baza atunci când sunteți la ananghie, dar aveți un prieten / o prietenă lângă voi care are aceleași preferințe culinare. Demni de menționat sunt și cei de la Big Belly, unde vă puteți alege ce-a de-a doua pizza comandată la preț redus. Cea mai ieftină pizza din Cluj e la Casa Vikingilor Grigorescu, însă în cazul comenzilor de aici trebuie să plătiți taxi pentru livrare, deci e destul de puțin posibil să se întâmple, ajungeți mai scump cu transportul. Așa că vă ghidez spre altele – Marty Restaurants, pizza Margherita, 11 lei; Napoli Centrale, pizza Bianca, 11 lei; Pizza Deville, majoritatea sortimentelor sunt între 10 și 12 lei; În ceea ce o privește pe cea mai scumpă, neluându-le în calcul pe cele incluse în oferta 1+1, unde e normal să plătești un pic mai mult, pentru că primești două, ea se află la D’Autore, costă 39 lei și îi spune Boscaiola. Foarte aproape este și Acrobatica, cu Bella Italia care costă 38 de lei. Pe cea din urmă am avut curiozitatea să o încerc, așa că pot spune sincer că-și merită banii. Plus că, mozzarella, mozzarella bocconcini, bresaola, rucola, roșii cherry, ulei de lămâie, cremă ricotta și cremă balsamică sună a ingrediente care asigură o rețetă de nota 10.

Închei prin a vă spune că din cei 54 de livratori de pizza ale căror meniuri le-am tot analizat pe hipMenu și Food Panda, 29 au și locații care vă așteaptă în fiecare zi cu ușa deschisă pentru a testa câte feluri de pizza puteți duce.

Ce spuneți, comandăm o pizza?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!