6 locuri din Cluj pentru care merită să lași centrul orașului și să le faci o vizită

Home $ Articole $ 6 locuri din Cluj pentru care merită să lași centrul orașului și să le faci o vizită

Centrul orașului este destinația cea mai comodă atunci când plănuim să ieșim în oraș. Să recunoaștem, este un punct de întâlnire pe care toată lumea îl cunoaște și poți ajunge destul de ușor. Dacă te hotărăști cu greu unde ai vrea să ieși într-o seară, din multitudinea de localuri sau spații culturale pe care ți le oferă aceast sector, unul sigur va fi pe placul tău. Și totuși, nu te-ai plictisit să alegi tot aceeași locație?

Clujul este un oraș ofertant pentru a-ți petrece timpul liber și chiar dacă centrul joacă un rol important, nu trebuie să fie mereu prima zonă care îți vine în minte atunci când un prieten te întreabă: Unde mergem astăzi? Pornește într-o mică aventură în care să explorezi alte părți ale orașului și descoperă poveștile locurilor neconvenționale pe care le-am propus mai jos.

H33

H33 este primul loc pe care trebuie să îl vizitezi dacă ai avut o zi stresantă și cauți modalități de relaxare neobișnuite. În prezent, la fostul depozit de coniac, comunitatea se adună în cadrul atelierelor pentru a „sta la o poveste,” în timp ce învață cum se pun murăturilor sau cum se coc vinete pentru zacuscă. H33 este un spațiu complex, deschis spre diversitatea artistică. Odată ce intri în curte, vei rămâne impresionat de pictura murală desenată pe unul dintre pereți, cea mai mare de acest tip din România. Interiorul a fost și el transformat într-un loc primitor unde se desfășoară evenimente culturale. Acesta e următorul care va avea loc acolo.

Adresă: str. Horea, nr. 33

 

Fabrica de Pensule

Fabrica de Pensule a uitat de ceva timp de vechea sa activitate. Acum, în loc să producă pensule, găzduiește în încăperile sale diverse activități creative. Vorbeam în acest articol despre faptul că ar trebui să vizitezi fabrica pentru spectacolele de teatru contemporan care îți vor rămâne multă vreme în minte. Ah, da, aproape am uitat! Se organizează și ateliere de dans contemporan, unde înveți cum să te exprimi folosind mișcările corpului. Apropo, dacă nu ați apucat să aruncați încă o privire în calendar, vă anunțăm că tocmai au inaugurat patru expoziții pe care le puteți vizita în luna martie de marți până sâmbătă între 15:00 și 19:00 sau în afara acestui interval, cu programare. Vizitele includ un tur ghidat gratuit.

Adresă: str. Henri Barbusse, nr. 59-61

 

Zug.zone

Zug.zone este o companie de teatru independent, ferită de agitația din centrul orașului, însă la fel de plină de viață. Trupa fondatoare, Váróterem Projekt, organizează periodic spectacole care au deschidere atât pentru români, cât și pentru maghiari. Încurajează diversitatea artistică, tocmai de aceea sunt gazde pentru alți actori ce doresc să joace în fața publicului. Te simți creativ în această seară și vrei să-ți lași imaginația să zboare? Sesiunile de improvizație din cadrul JamZug îți vor antrena creativitatea, mai ales dacă ești tu însuți un muzician. Vino alături de instrumentul tău și creează-ți propriul ritm înconjurat de ceilalți interpreți. Sau doar bucură-te de muzică.

Adresă: str. Traian, nr. 40-42

 

Depozitul de filme

Din punctul meu de vedere, Depozitul de filme a fost un loc fascinant înainte de renovare, dar nu pot sa neg faptul că noua înfățișare i se potrivește de minune. Dacă în trecut puteai petrece zile întregi printre munții formați din pelicule de film aruncate la întâmplare în hala abandonată și în jurul ei, astăzi spațiul este un loc cochet cu o grădină de vară unde se pot viziona filme în aer liber. Proiectul de reamenajare a fost inițiat în 2014 de organizatorii TIFF, care și-au dorit să transforme Depozitul de Filme într-un loc prielnic evenimentelor culturale.

Adresă: str. Septimiu Mureșan, nr. 21

 

ETC Studio

Odată ce pășești în ETC Studio vei simți că ai intrat într-o foarte cochetă casă a bunicii, și asta datorită mobilierului și obiectelor vintage așezate cu bun-gust. Nici nu vei simți cum trece timpul în acest decor de poveste, mai ales dacă vei avea drept companie o ceașcă cu ceai și o carte împrumutată din biblioteca localului. De asemenea, este un loc prielnic pentru a-ți organiza propriul eveniment. În Etc Studio au loc adesea vernisaje, conferințe sau ateliere. One more thing… în curte se ascund adevărate bijuterii de colecție, sau mai bine spus, mașini de epocă pe care le poți admira, dar și achiziționa. How cool is that?
Dacă ești în căutarea unei ocazii ca să le faci o vizită, acesta e următorul eveniment pe care îl găzduiesc.

Adresă: str. Emil Racoviță, nr. 37

 

Centrul de Interes

Undeva în spatele gării există o fostă clădire industrială foarte mare, care, pentru unii, poate să trezească melancolia unor vremuri apuse, iar alții pot să o privească cu o oarecare reținere, fiindcă au văzut prea multe filme de groază. Nu te grăbi să judeci o carte după copertă, căci interiorul acestei clădiri servește unei cauze nobile: arta contemporană. Centrul de Interes, căci despre el vorbim, își propune din 2017 să ofere minților creative un loc inedit în care își pot expune lucrările. Camerele au fost renovate și transformate în mai multe spații pe care artiști din diferite domenii le pot închiria pentru a-și desfășura activitatea. Dacă ești curios sub ce forme se manifestă arta în zilele noastre, îți poți satisface curiozitatea printr-o vizite a galeriilor Centrului de Interes.

Adresă: str. Fabricii de Chibrituri, nr. 9

 

Sper că ți-am oferit câteva motive pentru a lăsa deoparte centrul orașului și să alegi o nouă locație unde să-ți petrecei timpul liber. Tu pe care ai vizitat-o până acum?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!