(Re)activare @ ClujLife Community Conference

Home $ Articole $ (Re)activare @ ClujLife Community Conference

by | Jan 31, 2018 | Articole

Am revenit cu ultima parte a seriei ce prezintă speakerii invitați sâmbătă la ClujLife Community Conference. Dacă încă nu ați achiziționat un bilet și sunteți interesați, grab yours here. Conferința va debuta cu atenția axată pe câteva business-uri locale și oamenii cu ideea din spatele lor, după care vom continua cu discuția despre festivaluri, pentru ca spre final să facem loc și celor două panel-uri pe care le-am plasat sub umbrela (re)activării: spații neconvenționale de evenimente și strada ca scenă.

De ce acest topic și nu altul? De ce (re)activare și de ce ne-a atras atenția tocmai strada în anul ce tocmai a trecut? E simplu: pentru că s-au întâmplat lucruri. S-a făcut o ușoară tranziție dinspre oftatul și privitul lung la ce se întâmplă în afară la chiar a face schimbări, iar spațiile au căpătat noi sensuri și utilități. Atât cele gândite pentru evenimente, cât și strada. Am văzut cum acestea au fost transformate în locuri de întâlnire neconvenționale pentru oameni, locuri în care erau încurajate diversitatea, libertatea și crearea unor legături între cei prezenți. Și vrem să aflăm cum s-a ajuns la aceste idei și ce urmează, așa că după ce ne vom bucura de un coffee-break oferit de cei de la Alikof, revenim la discuții serioase.

Panel: Spații neconvenționale de evenimente | Invitați: H33, Fabrica de Pensule, Urania Palace, Primăria Cluj-Napoca (proiectul REFILL)

Fosta fabrică de coniac a orașului, utilizată pentru aceasta funcțiune între 1900 și 2004, abandonată până în 2016, a devenit H33 – Social Innovation Hub, un centru de cultură neconvențional, autosustenabil, care invită publicul larg la activități artistice și socio-culturale. Urbannect, asociația care se ocupă de acest spațiu, a organizat de la deschidere nu mai puțin de 12 evenimente complexe, cu până la câțiva zeci de operatori culturali implicați și găzduiește cea mai mare pictură murală din România. Despre H33 ne va povesti mai multe Dan Clinci, despre care sunt prea multe de spus în doar câteva rânduri. Arhitect și designer interior, implicat în proiecte de strategie și planificare urbană, cel care a înființat ONG-ul ”Urbannect”, ce și-a început activitatea prin transformarea narativă a spațiului public într-o cameră de zi cu intenția de a face locuitorii să realizeze că orașul este de fapt ”acasă”, Dan are cu siguranță o viziune demnă de atenție despre parcursul dezvoltării urbane.

Fabrica de Pensule este un alt spaţiu care și-a câștigat titlul de ”neconvențional” prin însăși natura lui, aceea de creaţie şi difuzare a artei contemporane. A luat naștere la începutul anului 2009 și funcționează sub forma unui centru cultural independent, situat în fosta fabrică de pensule. Concentrează diverse spaţii de artă contemporană, cum ar fi ateliere de artişti, spații de expoziție şi organizaţii culturale active în domeniile artelor vizuale, dansului contemporan şi teatrului. Fabrica de Pensule este primul proiect colectiv de asemenea amploare din mediul cultural românesc și totodată unul dintre cele mai relevante exemple de conversie a unei clădiri industriale într-un spațiu cultural independent, dar despre asta ne va vorbi mai multe Cristina Bodnărescu.

De la această dezbatere nu putea lipsi Urania Palace, loc al cărui scop este destul de simplu: setarea unui ”Adăpost Unic”, dedicat excesiv creativității. Clădirea a fost construită după un model vienez în anul 1920 de către András Udvardi, fierar și producător de cinema, iar aici au fost proiectate primele pelicule cinematografice în Transilvania. În primăvara anului 2015, locul a fost restaurat de către Claudiu Mărginean (Fundația John Teth pentru Jurnalism), care va și ocupa un loc în rândul speakerilor. În prezent, spațiul adăpostește următoarele organizații: Urania (evenimente, Black Box Theather, Pillow Cinema, Gaming), Chaostreff Cluj (Black H(K)at) și Chaos Cowork Cluj pentru activități de coworking și makerspace.

Un reprezentant al Primăriei Municipiului Cluj-Napoca ne va împărtăși mai multe detalii despre REFILL, un proiect european al cărut scop este cel de reutilizare a spațiilor vacante ale orașului care nu și-au găsit încă destinația finală, dar și introducerea sau familiarizarea publicului clujean în ceea ce privește componenta de “utilizare temporară” a spațiilor de acest gen. Un teren și/sau clădire neutilizat/ă sau abandonat/ă oferă posibilitatea de a crea ceva nou, de a experimenta, de a descoperi, dar și de a testa orașul în mod diferit. Elementul temporalității oferă avantajul de a fi scutit de regulile principale care se aplică pentru gestionarea și exploatarea spațiilor convenționale. Cluj-Napoca este unul din cele 10 orașe europene care fac parte din acest proiect și sperăm că va fi un schimb productiv de experiență și know-how.

Panel: Strada ca scenă | Invitați: Strada Potaissa, Scena Urbana, Jazz in the street, Midnight Snack

Andi Daiszler este cel care ne va spune mai multe despre cum o simplă stradă cu aspect medieval poate readuce istoria la viața prin interacțiunile oamenilor, dar și despre planurile de viitor ale Asociației Daisler de a revigora peisajul urban din Cluj. ”Strada Potaissa” a fost un eveniment ”ca o poveste” care s-a desfășurat chiar pe strada cu același nume din oraș. Asociația Daisler a transformat acest loc în prima piață de flori altfel a Clujului, iar întregul concept vizual a fost creat și oferit de Daisler Print House. Timp de 7 zile, spațiul a fost unul dintre cele mai Instagramabile din Cluj, oferind trecătorilor suficiente motive cât să încetinească pasul, să admire decorul și poate chiar să se bucure de ceva dulce alături de statuile vivante.

? #miedordetine #stradapotaissa

A post shared by Strada Potaissa (@stradapotaissa) on

Andrada Todea, arhitect de meserie, s-a implicat în organizarea de evenimente despre și în spațiul public încă din timpul facultății, iar apoi în echipa Scenei Urbane, unde activează din 2012. Ea crede că un spațiu uitat este, de cele mai multe ori, o oportunitate de a experimenta și de a crea ceva inedit pentru a-i repune povestea în mișcare. Scena Urbană foloseşte arta, activităţile sportive, ateliere şi intervenţii de landart pentru exemplificarea potenţialului cultural şi educaţional al spaţiilor urbane slab valorificate, cu readucerea acestora pe harta obiectivelor cultural-active ale Clujului. Au început acum acum 6 ani, când zona cu fortificaţii şi clădiri de garnizoană de pe Cetăţuie au fost (re)aduse în atenţia publicului şi a autorităţilor locale prin diverse mijloace. De atunci, Scena Urbană a crescut, urmând aceeași rețetă, eveniment după eveniment, fie că au fost evenimente proprii sau de “intervenție” în spații îndrăgite ale orașului. Scopul evenimentelor și al acțiunilor este să creeze un precedent pentru reactivarea spaţiilor urbane şi redarea acestora comunităţii.

Florina Dascăl a absolvit Facultatea de Arhitectură și Urbanism la Cluj, a fost organizator al Zilelor Arhitecturii pentru mai mulți ani la rând, a studiat în Marsilia, și în 2014 s-a alăturat echipei ce urma să activeze spațiile nefolosite ale Clujului în timpul Capitalei Europene a Tineretului – Cluj 2015 prin proiectul DAY 15. În 2015 a fondat ZAIN – Design Expressions, iar din 2016 face parte din echipa de arhitectură și design dedicată festivalelor Untold si Neversea. Ea ne va vorbi despre Midnight Snack și cum scoate acesta afară din casă o situație familială – cina, în ideea de a pune oameni diferiți la un loc într-un mod cât se poate de prietenos. Miza evenimentului este de a crea un context care să faciliteze comunicarea între oameni care în mod normal nu s-ar întâlni cât și să creeze un dialog despre posibilitațile de folosire a spațiului public.

Alin Vaida este fondatorul festivalului Jazz in the Park și directorul executiv al Asociației Fapte, organizație care produce evenimente culturale. Alin este antreprenor cultural, specializat în dezvoltarea de proiecte cu impact în comunități locale, în special cele care resemnifică spațiul public și ne va oferi mai multe insigh-uri despre Jazz in the Street. Acesta este un proiect de susținere și promovare a artei stradale, ce își propune descoperirea și încurajarea tinerelor talente din rândul performerilor stradali, fie ei clujeni sau veniți din alte orasșe pentru a se afirma. Inițiativa constă în reprezentații artistice stradale, iar proiectul își dorește să pună bazele primei platforme de artă stradală din România și să resemnifice spațiul public al Clujului.

Va urma o bună-merită pauză, unde vom avea o sesiune de wine tasting by ReWine, după care vine și momentul mult așteptat: decernarea premiilor ClujLife Awards 08 (apropo, mai puteți vota până vineri). După care ne întâlnim la afterparty, la Charlie Upstairs.

Biletul (care îți oferă acces și la conferință, dar și la afterparty) poate fi achiziționat de aici. Who is coming?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!