Retrospectiva anului 2017 și un #giveaway simpatic pentru voi

Home $ Articole $ Retrospectiva anului 2017 și un #giveaway simpatic pentru voi

by | Dec 23, 2017 | Articole

Wow! Ce an, ce aventură! A fost o distracție pe cinste, însă nu putem trece în 2018 fără să mai aruncăm o ultimă privire în urmă, fără să ne amintim evenimentele care au fost gazda, cauza și motivul unora dintre cele mai frumoase amintiri pe care ni le-am făcut pentru toată viața probabil. Eu știu sigur că am avut un an nebun de-a dreptul și asta pentru că am mers la toate festivalurile majore organizate în Cluj, așa că o să vă duc într-o plimbare scurtă down the memory lane. Doar de dragul de-a deveni nostalgici înainte de final de an. Dar și pentru că avem o surpriză pentru voi la finalul articolului pentru a fi siguri că ne întâlnim și în 2018 cu voi în aceleași circumstanțe vesele.

Let`s remember the highlights of 2017:

În ordinea desfășurării lor, îl avem în fruntea listei pe celebrul TIFF, pentru care 2017 a fost un an al recordurilor în istoria sa de 16 ediții. Au fost achiziționate peste 90.000 de bilete, cu 14% mai multe decât la ediția anterioară, iar numărul total de participanți s-a ridicat la 130.000. Peste 1200 de invitați români și străini au sosit la Cluj în cele zece zile de festival. Recordul absolut pentru o singură proiecție, în toată istoria festivalului, a fost deținut de Afacerea Pigot, proiectat în Piața Unirii în prezența lui Alain Delon, pentru care s-au vândut 3.312 bilete. Și numărul de evenimente sold out a înregistrat un nou record, ajungând la 27 de proiecții și evenimente speciale. Au fost vizionate 225 de filme din 53 de țări, iar orașul a tremurat de bucurie pe toată durata festivalului.

A fost un an foarte bun și pentru Jazz in the Park, care pe lângă faptul că mi-au oferit un subiect excelent pentru lucrarea de licență, au crescut impresionabil. Peste 70.000 de participanți, 9 scene, 7 zile, peste 200 de muzicieni din 15 țări, cam așa a arătat ediția din 2017 pentru ei. În oraș s-au auzit cele mai actuale influențe și combinații ale jazzului cu alte stiluri, de la rock, funk, până la electro, iar americanii de la Vintage Trouble și mulți alții au cântat în premieră în România. După cum bine știți, intrarea la concertele din spațiile publice a fost liberă, cu bilet neobligatoriu pe care oamenii îl puteau plăti dacă își doreau să susțină Fondul Jazz in the Park. 13.500 de euro s-au strâns din bilete de acest gen și nu putem să nu amintim și îndrăzneața lor inițiativă de a plasa una din scene la Pata Rât, locație care s-a dovedit a fi un succes al festivalului. Good job, guys!

@jazzintheparkcluj you look great this year!

A post shared by Robert Katai (@katairobi) on

Recorduri au fost înregistrate și la cea de-a cincea ediție Electric Castle. Vorbim atât de cele care privesc numărul de participanți, dar și de eforturile logistice fără precedent: suprafața a crescut până la 220.000 de metri pătrați, scena a avut o deschidere de 80 de metri, ploaia a fost așteptată cu 200 de tone de pietriș, 70 de metri de scoarță de copac și 20 de mii de pavaje tip portafloor, și să nu uităm de primul Lidl din cadrul unui eveniment de genul. Au fost 5 zile nebune de festival, un #ElectricKingdom, 170.000 de participanți, 9 scene și niște nori fără ploaie care au dansat veseli pe cer. Thumbs up pentru cea mai ”neplouată” ediție Electric Castle din ultimii ani, o așteptăm nerăbdători pe următoarea deja!

Nici festivalul care a pornit de la o simplă zi de naștere, MOX – Music Outdoor Experience, nu s-a lăsat mai prejos anul acesta și a adunat pe platoul de la Valea Drăgănului peste 6.500 de persoane din toate colțurile României. Excursia cu prietenii la munte a durat 4 zile și 3 nopți, iar pe cele două scene ale festivalului au urcat în total peste 40 de artiști. Participanții s-au putut bucura de o bibliotecă în aer liber, de un cinematograf între brazi sub un cer plin de stele, de un tobogan de apă, de leagăne, de hamace, ateliere de creație, dar nu în ultimul rând, de briza caldă și răcoroasă a muntelui. A fost de-a dreptul refreshing.

Untold a adunat în anul 2017, în centrul Clujului, timp de 4 zile de festival, peste 330.000 de oameni din țară și din toate colțurile lumii. Pe scenă au urcat atât artiștii mult așteptați încă de la edițiile trecute, dar și nume noi, precum Steva Aoki, Ellie Goulding, Hurts, Sunnery James & Ryan Marciano, iar numărul de participanți a atins recorduri noi în fiecare zi. Și să nu uităm că tot anul acesta a avut loc și prima ediție Neversea, festival organizat la malul Mării Negre de aceiași oameni care sunt în spatele Untold și care a strâns peste 150.000 de oameni în cele 4 zile petrecute pe plajă.

Să nu uităm de festivalul din inima munților Apuseni, Smida Jazz Festival. Anul acesta, trecuți de ediția pilot și ajunși la cel de-al doilea an de jazz în munți, a existat un bilet de intrare, însă costul lui nici nu s-a comparat cu energia și voia bună cu care ne-am întors de acolo. Am făcut yoga, am stat în cort, am luat parte la workshop de pictat vase de lut, am înnebunit de emoție în fața apusurilor grandioase și… am ascultat jazz. Abia așteptăm să ne întoarcem la Smida în 2018.

În final, amintim de închiderea unor localuri precum Diesel Club, The Shelter, Rosticceria D’autore, Camino, Junkyard Pub, Tube – Social Chemistry Bar. De asemenea, evenimente mai mari, cum ar fi CooltUrban, Quartfest, We are Rocking the City sau Jazz Day nu au avut anul acesta vreo ediție, poate vom auzi de ei în viitor, poate niciodată. Temps D’Images a avut ultima ediție în acest an, așa că putem concluziona: a fost un an cu bune și cu rele și suntem nerăbdători să vedem cum va fi următorul.

Tocmai din acest motiv organizăm împreună cu Daisler un concurs #giveaway, prin care ne dorim să oferim 5 Calendare 365, pentru ca tu și prietenii tăi să nu ratați niciun eveniment major al anului 2018 și să vă programați din timp concediile. Ce trebuie să faceți?

Urmăriți-ne contul de Instagram.
Dați like ultimei postări (cea în care apare calendarul, evident), spuneți-ne care a fost festivalul vostru preferat în 2017 și etichetați persoana care vreți să vă fie alături în aventura din 2018.

UPDATE: Extragerea a avut loc pe contul nostru de Instagram, iar câștigătorii au fost anunțați.

Vă urăm baftă și așteptăm înscrierile voastre!

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!