Ce opțiuni de transport ai ca student boboc în Cluj

Home $ Articole $ Ce opțiuni de transport ai ca student boboc în Cluj

by | Oct 2, 2017 | Articole, Student

Bobocilor, de astăzi vă puneți în mișcare. Ați avut tot weekend-ul la dispoziție să vă cazați, să vă cunoașteți colegii de cameră, să dați o tură prin împrejurimi, dar de astăzi se schimbă lucrurile. De azi ieșiți în lume. O să vă pierdeți de multe ori, o să întârziați tot de atâtea, orașul nu-i chiar cel mai simplu de învățat, dar măcar să fiți familiari cu opțiunile de transport, că nu tot timpul aveți ore la facultatea din fața căminului.

Acum, în cazul în care v-ați adus mașina personală la Cluj, să nu vă mire traficul de aici și nu vă așteptați la prea multe locuri de parcare în fața facultății. Oricum, decât să te urci în orice mijloc de deplasare în orașul acesta, mai bine mergi pe jos kilometrii întregi. E trist, dar adevărat. Traficul este greoi, autoturismele se înmulțesc văzând cu ochi, iar o variantă rapidă de a ajunge undeva în timp util rămâne mersul pe jos. Recomandat de altfel, mai ales la început când sper că vreți să învățați măcar zonele și străzile centrale. Totuși, există și câteva variante salvatoare, dacă știm să profităm de ele: bicicletele și sfântul program de la autobuz.

În ceea ce vă privește, cea mai convenabilă formă de deplasare în Cluj rămâne mijlocul de transport în comun, și din punctul de vedere al timpului de călătorie, dar și al prețului. Studenții bugetari cu vârsta de până în 26 de ani, posesori de carduri nebancare (Omnipass, Studcard, ISIC, Euro<26 și A card/A Kárty), beneficiază de gratuitate pe două linii. Și credeți-mă că e suficient, cel mai probabil veți alege autobuzul care vă duce înspre facultate și cel înspre gară, căci acestea sunt drumurile cele mai des parcurse în primul an. Veștile sunt bune și pentru cei intrați la taxă, pentru că beneficiază de o reducere de 50% pe două linii urbane, asta însemnând că scoateți doar 30 de lei din buzunar. În momentul în care vă prezentați la ghișeul de abonamente, e musai să aveți unul din cele 5 carduri nebancare menționate anterior, așa că prima mișcare e să vă faceți unul. Cel mai probabil veți găsi standurile lor la parterul facultăților voastre, nu-i nevoie să vă strofocați căutându-i, vin ei la voi. Trebuie să mai aveți la voi și carnetul de student și legitimația de transport, care vă sunt eliberate la secretariat, nu uitați să treceți și pe acolo.

E destul de helpful să aveţi instalată aplicaţia Cluj Bus, disponibilă pentru Android şi iOS. Aici veţi găsi programul de circulaţie ale mijloacelor de transport în comun, staţiile cele mai apropiate de voi, traseul pe care trebuie să-l urmaţi. Aplicaţia ştie 4 limbi şi vă oferă şi posibilitatea să vă achiziţionaţi biletul de călătorie. Asta până vă puneți la punct cu cardul și restul.

Super gratis și rapid e și cu bicicleta prin Cluj. Puteți să v-o aduceți pe cea personală de acasă, dar cum mă îndoiesc că a mai avut loc print-atâtea bagaje, mai bine vă faceți un card ClujBike și închiriați una. Puteți să faceți treaba asta în două moduri: vă creați contul pe site-ul lor și vă prezentați la Primărie pentru ridicarea cardului sau mergeți direct la ghișeu și solicitați eliberarea unui card. Se va încheia un contract, așa că să aveți cu voi cartea de identitate și o copie după aceasta. De asemenea, trebuie sa aveți o adresă de email validă pentru a putea primi codul PIN pentru card și datele de acces la contul online. Sper că deja ați renunțat la adresele de genul ”pisicuta_tha1997”, nu se mai poartă la facultate de mult. Odată ce aveți un card activ, căutați pe hartă cea mai apropiată stație și ridicați bicicleta, pe care o puteți folosi gratis timp de 60 de minute. O lăsați în cea mai apropiată stație de destinația voastră. Ce poate fi mai simplu?! Ridici, pedalezi, restitui.

Dacă vreți să aveți harta mereu cu voi, instalați aplicația ClujBike Map. Veți vedea amplasamentul stațiilor raportat la locul în care vă aflați și distanța calculată în timp până la cea pe care ați ales-o drept destinație. Veți primi și notificări pentru momentul în care trebuie să returnați bicicleta. Easy, breezy. Disponibilă pe iOS și Android.

A post shared by Cluj Bike (@clujbike) on

Vor mai fi momente în care vă veți trezi la 7.45 pentru că nu v-ați auzit alarma, iar la 08.00 aveți colocviu sau cine știe ce altă minunăție de examen, prezentare de proiect or so on. Există o singură variantă în acest caz, și nu e fuga până la facultate pe jos, și nici inventarea unei scuze patetice pe care proful oricum nu o să o creadă. Chemați un taxi sau un Uber și ajungeți la timp, sau cu 5 minute întârziere. Acum depinde și în cât timp sunteți voi gata. Pentru taxiuri cel mai bine ar fi să folosiți aplicația Clever Taxi (Android şi iOS), care funcţionează în felul următor: se validează adresa, se caută șoferul, se calculează timpul și voi alegeți dacă vreți mașina respectivă sau nu. Puteți să interacționezi cu șoferul prin chat, vi se calculează costul cursei în aplicație și puteți să plătiți şi cu cardul, în cazul în care sunteți și în întârziere, și fără cash. În cazul Uber (Android şi iOS), îi spuneţi aplicaţiei unde mergeţi, unde vă aflaţi, şi o maşină vine să vă preia. Plata se face automat, pentru că la crearea contului trebuie să vă introduceţi datele de card, iar banii vă vor fi retrași de acolo.

Dacă aveți permisul luat de cel puțin un an și siguri pe abilitățile voastre de șofer, care face față oricărei provocări în trafic, puteți oricând să apelați la serviciul Get Pony. Pony acesta este un sistem de car sharing care îți permite să deblochezi, prin aplicație şi Bluetooth, orice mașină Pony pe care o vezi parcată în oraș și este liberă, dacă ai un profil creat și validat. Plătiți prin card, tariful este de 1 leu/minut, dar au un algoritm numit dynamic pricing, care recunoaște condițiile de trafic îngreunat şi vă taxează mai puțin dacă viteza scade sub 15 km/h. Aplicația este disponibilă pentru Android şi iOS. Mai multe despre aplicațiile de transport din Cluj s-a scris aici.

Care credeți că vor fi alegerile voastre anul acesta?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!