Verneri Pohjola Quartet @ Sala Radio

Home $ Articole $ Verneri Pohjola Quartet @ Sala Radio

by | Jan 4, 2017 | Articole

Copil teribil al “jazz-ului nordic”, Verneri Pohjola (trompetă) vine la Cluj într-un concert premieră pentru România. Ne va arăta un teritoriu aparte al “jazz-ului nordic”, în care sound-ul “acela” atmosferic atât de special este mixat cu swing tradițional și folclor finlandez în armonie de jazz.

Muzica lui Pohjola se situatează undeva între școala de trompetă eterică și meditativă a lui Nils Petter Molvaer, Mathias Eick, Arve Henriksen și tinerii trompetiști americani care dezvoltă teme în cheie forte, cu accente dramatice, gen Ambrose Akinmusire ori Christian Scott.

POHJOLA este un nume cu o mare putere simbolică în Finlanda. Este numele unui târâm mitic din nord, unde se desfășoară Kalevala, epopeea națională. Și mai este numele celei mai celebre familii de muzicieni de jazz din țară:

Tatăl lui Verneri, Pekka Pohjola, a fost un basist legendar de rock progresiv, compozitor și mai târziu exponent al fusion jazz-ului, cu proiecte și colaborări foarte speciale, printre care una cu Mike Oldfield, urmând o idee a lui Richard Branson.

Așchia nu sare departe de trunchi: Verneri Pohjola face parte astăzi din EST Symphony, corp de elită al jazz-ului scadinav, alături de Magnus Öström, Dan Berglund, Johan Lindström, Iiro Rantala și Marius Neset.

Verneri va cânta la Cluj alături de tovarășii săi de cale lungă și prieteni: Aki Rissanen (pian), Antti Lötjönen (contrabas), Teppo Mäkynen (baterie).

O seară de muzică care vă va aduce cu capul în nori și apoi vă va teleporta în spațiile vaste, cu păduri nesfârșite, lacuri și cerbi ale Nordului, pentru a trăi culmi de emoție și de frumusețe.

Verneri

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!