Ghidul #clujlife pentru Toamna Muzicală Clujeană

Home $ Cultural $ Ghidul #clujlife pentru Toamna Muzicală Clujeană

by | Oct 7, 2016 | Cultural, Recomandări

Fă-ţi curaj, loc în program, înarmează-te şi cu răbdare, dar şi cu deschidere şi curiozitate şi participă cu încredere la festivalul muzical al toamnei din Cluj! Toamna nu e niciodată banală în metropola ardelenească, ci e plină de cântec. La propriu, și la figurat.

La ediția aniversară de jumătate de secol a festivalului, Toamna Muzicală Clujeană propune o alternativă de petrecere a timpului liber într-un mediu cultural la începutul unei noi stagiuni de concerte, la început de an universitar pentru noii studenţi veniți în oraş, dar și pentru melomanii ce aşteaptă reluarea activităţii Filarmonicii, după vacanţă.

Când?
Festivalul se desfăşoară în perioada 7 – 28 octombrie 2016 şi promite trei săptămâni pline de muzică pentru diferite gusturi. Pe lângă cele patru mari concerte (două simfonice şi două vocal-simfonice) dedicate dirijorilor Antonin Ciolan, Emil Simon, Erich Bergel şi Cristian Mandeal, în programul festivalului răsună recitaluri camerale, concerte dedicate muzicii contemporane şi apare o secţiune nouă – Aniversări în festival – în cadrul căruia sunt sărbătoriţi compozitori şi artişti, întreaga ediţie fiind dedicată aniversărilor muzicale de orice fel, doar nu împlineşte în fiecare zi 50 de ani un festival, nu?

Unde?
Toamna Muzicală Clujeană, după cum îi spune şi numele, se desfăşoară de 50 ani la Cluj-Napoca, locaţiile muzicale din acest an fiind Colegiul Academic, Academia de Muzică „Gheorghe Dima” şi Biserica Piaristă, unde va avea loc un recital de muzică contemporană la instrumente vechi.

Cum ajung acolo?
Toate locaţiile evenimentelor din cadrul festivalului se află în centrul oraşului, la 5 minute de punctul zero al Clujului (Piaţa Unirii) şi la 3 minute una de cealaltă. Nu uita de aplicațiile esențiale pentru transportul în oraș!

#bisericapiarista

A photo posted by Diana Lazar (@dialazar) on

Am nevoie de bilet?
Biletele s-au pus deja în vânzare la Agenţia Filarmonicii (parterul Casei de Cultură a Studenţilor), dar şi online, pe biletmaster.ro. Așadar da, e nevoie de bilete pentru concertele TMC. Concertele mari, de închidere şi deschidere a festivalului vin cu preţul de 40 lei, respectiv 20 lei cu reducere (elevi, studenţi şi pensionari), iar pentru celelalte concerte şi recitaluri preţul este de 25 lei, respectiv 13 lei cu reducere.

De ce activități mă pot bucura în timpul zilei?
Muzica cultă, chiar dacă se ascultă într-o sală mai mare sau în cadrul unui recital cameral, sună mai bine după lăsarea serii, când şi grijile de peste zi sunt undeva departe. Pentru o seară mai frumoasă, un somn mai liniştit sau pur şi simplu pentru a încheia o zi cu provocările-i aferente, concertele Filarmonicii încep după ora 19. Pasionaţii şi curioşii într-ale muzicii, pot participa, totuşi, la evenimentul LIPATTI – RESTITUIRI – Conferinţa Beyond the Studio. The Hunt for Lost Recordings of Dinu Lipatti susţinută de Mark Ainley (Canada) – care va avea loc în 10 octombrie, de la ora 16:00, la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”. Aceeaşi instituţie va găzdui şi cursul de măiestrie în compoziţie, susţinut de Gabriel Irányi în data de 26 octombrie, începând cu ora 11:00.

Care este programul artistic?
Nu ne ajung 2-3 pagini pentru a-l detalia, pentru că atât de pline sunt zilele festivalului! În 7 octombrie, la ora 19, are loc concertul extraordinar de deschidere în memoriam Antonin Ciolan. Programul complet îl găsești aici.

Ce mai spune regulamentul?
Faţă de alte festivaluri, sunt câteva reguli aşa-zis nescrise, dar care merită reamintite de fiecare dată.

Concertele din cadrul festivalului încep la orele anunţate. Este interzisă intrarea în sălile de spectacol după începerea concertelor. Cei care întârzie pot intra în sală şi să-şi găsească locurile în linişte la aplauze sau la pauză. Din respect pentru muzicieni, dar şi pentru public, telefoanele mobile ar trebui verificate tot aşa, la pauză. Altfel, închise, setate pe silenţios sau mod avion.

Fotografiatul, filmatul sau înregistratul concertelor sunt interzise. Nu e un moft… pe lângă bun simţ, mai e ceva ce implică drepturi de autor ale muzicienilor. Nu e voie şi nici nu ajută pe nimeni. Dar muzica bună ne ajută pe toţi. Ne place să credem că decizia de a participa la un concert din cadrul festivalului vine la pachet cu cea de deconectare totală. Enjoy the music and leave the technology, măcar pentru două ore. Te crede lumea pe cuvânt dacă spui că ai fost la concert, nu e nevoie de fotografii mişcate sau filmări rapide pe verticală care să justifice acest lucru. Dacă vrei să laşi un feedback după concert, e altceva, primim cu mare drag, dar te rugăm ia în considerare şi #tmc50, să ne fie mai uşor să adunăm poveştile publicului.

Este posibil să nu știi că Filarmonica din Cluj e una dintre puţinele care permite accesul copiilor mai mici de 6 ani la concerte. Pragul instituției este trecut săptămânal de copii ce se lasă purtaţi de muzică şi nu contribuie la crearea ei în timpul spectacolului, totuşi, celor care nu ştiu cum le-ar reacţiona pruncii la concert, le este recomandat să rezerve locuri ușor accesibile pentru ieșire, în caz de nevoie.

Pe final… ţinuta. Nu e nevoie să-ţi duci costumul la curăţat sau să cauţi papion, dar decenţa şi bunul simţ se respectă şi la acest capitol.

Așadar, ne vedem la concerte. Tu câte vrei să bifezi ediția aceasta?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!