Bugetul necesar pentru a merge vara aceasta la cele mai tari festivaluri din România

Home $ Articole $ Bugetul necesar pentru a merge vara aceasta la cele mai tari festivaluri din România

by | Jun 8, 2016 | Articole

Povestea lungă pe scurt, avem câteva festivaluri ce merită toată atenția noastă în acest an, în România. Însă, cu unul mai atractiv decât altul, cum te hotărăști de unde nu poți să lipsești?! La unele, concertele sunt de neratat, la altele se remarcă peisajul, la altele e gașca de prieteni cu care ai mai sta câteva zile… dar hei, ce se întâmplă dacă bifezi mai multe fetivaluri într-o vară?
Păi, singurul care va avea puțin de suferit va fi bugetul. Cât de mult, aflăm în rândurile următoare.

Infograficul cuprinde prețul abonamentului maximal și necesități zilnice precum mâncare și băutură. Situațiile variază în funcție de transport, achiziții de suveniruri, camping sau cazare la localnici, cu parking sau fără etc. Cu toate acestea, pentru a putea realiza o medie, ne-am raportat la acces și o apă, 2 beri, 3 drinkuri și o masă pe zi.

Electric Castel nu mai are nevoie de nicio introducere. Devenit un adevărat fenomen de la prima ediție, e o destinație de vacanță pentru tineri și nu numai. Bonțida devine poarta spre o altfel de lume, alături de Paul Kalkbrenner, Sigur Ros, Bring Me The Horizon, Skrillex, Bastille și atât de mulți alții. Media bugetului necesar este de 100 de lei/zi. Decent, raportat la cum banii ăștia se pot duce într-o zi obișnuită în Cluj.

Anul ăsta se schimbă sistemul de plată, nu mai avem nici tokens, nici carduri, însă ceva mult mai eficient. O brățară – va funcționa ca un card contactless – pe care o vei purta la încheietura mâinii îți va permite accesul în festival și va fluidiza traficul de oameni la baruri, food court etc. Cu abonamentul luat în ultima clipă la 399 de lei și cu o medie de ~100 lei / zi, bugetul necesar pentru tot festivalul se învârte în jurul a 799 de lei.

Prețurile finale încă nu au fost confirmate, dar organizatorii spun că vor fi asemănătoare cu cele de anul trecut. Mai concret: 7 lei o bere, 15-18 lei un drink, iar un meniu de mâncare între 18-25 lei.
Pentru cei care vin cu mașina se va percepe o taxă de 15-20 lei. Asta înseamnă că poți lăsa mașina pe tot parcursul festivalului, dar daca ieși la următoarea intrare vei plăti din nou.

UNTOLD Festival. Cu un impact foarte mare după o primă ediție reușită cu peste 240.000 de participanți, anul acesta festivalul așteaptă un trafic și mai mare de festivalieri. Line up-ul cuprinde Afrojack, Armin van Buuren, Dimitri Vegas & Like Mike, Scooter, Faithless, Parov Stelar, Tiesto și multe alte zeci de artiști. Prețurile regăsite la food & drinks nu se modifică, comparativ cu anul trecut. Vom avea același preț mediu pentru un meniu de mâncare. Un festivalier va cheltui în medie ~100 lei/zi pentru mâncare și băutură. În mare: un suc, o apă sau o bere – 6-7 lei, un drink – 15-20 lei. Sistemul de plată va fi ca anul trecut, prin sistem RFID dar de data asta cu două device-uri, card și brățară.
Peste 90% din operatorii regăsiți in festival sunt din Cluj-Napoca.

Summer Well îi aduce în acest an pe The Chemical Brothers (iuhu!), Hurts, The Neighbourhood și Years & Years. Ajuns la a 6-a ediție, Summer Well rămâne în aceași locație superbă: Domeniul Știrbey, Buftea și da, ultimele ediții au fost sold out, zic să nu stați prea mult pe gânduri dacă nu aveți încă planurile făcute. Bugetul pentru festival se învârte în jurul a 500 de lei, calculând ~80 lei/zi pentru mâncare și băutură, din care mai mult de jumătate înseamnă abonamentul: 340 de lei.

Din București poți folosi transportul în comun până la locație, iar dacă vii cu mașina mai pe la începutul serii, ai putea avea șansa să găsești un loc de parcare improvizat pe străduțele din zonă, poate chiar și o parcare cu “haide, boss, pune-o aici!” unde poți plăti între 15 și 20 lei / zi.

The best crowd in the world! #tbt #summerwell Photo: Concert Photography

O fotografie postată de Summer Well Festival (@summer_well_festival) pe

Airfield anul trecut a concurat cu UNTOLD pentru același weekend din luna iulie, însă acum loc în două date diferite și doritorii le pot bifa pe ambele. Line up-ul de pe aerodromul Măgura, Sibiu, arată foarte bine și aici cu Daughter, Prhyme, Jamie Woon, Adriatique, RODHAD și mulți alții în primele rânduri. Odată cu numărul artiștilor, au mărit și numărul zonelor din festival, iar activitățile aeriene – festivalul desfășurându-se pe un aerodrom – vor fi, cu siguranță, din nou la mare căutare. Acum abonamentul costă 289 de lei, iar restul până la 649 lei cât am estimat noi îl reprezintă băutura și mâncarea. Asta înseamnă ~90 de lei/zi.

Incă un vis implinit vara asta ❤️ proud of my fucking photography . #subcarpati #romania #folclor #airfieldfestival

A photo posted by Bușteni (@andreineagoe_photography) on

Blaj aLive are loc între 18-19 iunie pe Câmpia Libertății de la Blaj, un loc cu mare încărcătură istorică. Festivalul este foarte accesibil atât ca mijloace de transport, cât și ca prețuri. Abonamentul costă 130 de lei, bugetul necesar pe o zi fiind de ~75 de lei. Totalul ajunge la ~280 de lei și aveți ocazia să îi vedeți pe Kadebostany, Douglas Greed, Troy Pierce și mulți alții, alături de artiști români consacrați fără de care festivalurile nu ar fi la fel.

Poți sta în camping, însă pentru asta se percep o taxă de 50 RON. Legat de parking nu credem că va fi o problemă.

Dacă vrei să economisești 2 abonamente, participă aici la concurs.

#redbullartofcamping #blajalive2015

A photo posted by Cristian Vasile (@cristianvasile) on

MOX (Music Outdoor Experience) va fi pentru prima dată când își va deschide porțile și pentru mine. Locul pare scos dintr-un atlas geografic iar povestea festivalului e cu atât mai atractivă: a început ca o petrecere de ziua unui prieten, la munte, iar anul acesta ajunge la a 5-a ediție și bifează o nouă locație.
Cred că sunt extraterestru, Fantome, Bass Turbat, Vlad Dobrescu, Sauce, Sattelites și zeci de alți artiști la un loc, adunați într-un cadru familiar nu poate rezulta decât într-un festival numai bun de savurat între nebuniile de la Electric Castle și Untold. Acum biletul este 60 de lei, însă va ajunge la 90 lei (include și camping). Bugetul total estimat de noi este de ~430 de lei. Apa, berea sau sucurile vor fi la 6 lei iar drinkurile la 12-15 lei.

Jazz In The Park, atât de așteptat și anul acesta, îi va aduce pe Hindi Zahra, Kovacs, Platonic Band, Jazzybirds și alte trupe de jazz care vor destinde atmosfera între 27 iunie și 3 iulie. Apropo, azi au fost confirmate nume noi.
Evenimentele open air vor fi cu acces liber. Pe lângă acestea, va exista un eveniment de deschidere și trei petreceri care vor fi cu bilete. Evenimentele cu acces pe bilet vor fi la Opera Maghiară. Luând în considerare participarea la 4 din 7 zile de festival, care să includă concertele petrecerile pe bază de bilet, ajungem la ~80 de lei / zi. În total, necesarul ajunge la 460 de lei.

Se va plăti cash, iar oferta la mâncare și băutură este variată: apă, suc, bere 5-6 lei, drinkuri – 12-15 lei, limonade – 10 lei, cafea – de la 6 lei, înghețată de la 4 la 8 lei. O porție de mâncare va începe de la 8 lei și poate ajunge la 20 lei.

Last night @ jazz in the park #cluj #clujlife #jazzintheparkcluj

A photo posted by Sorana Princess Consuella (@soranaconsuela) on

Padina Fest are loc la 1509 metri altitudine, pe Platoul Padina din Parcul Natural Bucegi, de 7 ani la rând. Unul dintre cele mai longevive festivaluri de muzică alternative de la noi din ţară va sărbători cea de a 7-a ediţie printr-un line-up exclusiv românesc, astfel că, între 28 şi 31 iulie 2016 vor sosi la Padina Fest unele dintre cele mai îndrăgite trupe de rock şi electro. Vița de Vie, Robbin and the Backstabbers, COMA, E.M.I.L., The Pixels și mulți alții.

Întreg festivalul este pe sistemul de jetoane. Un jeton este de 6 lei, divizibil în 2. Prețurile sunt multiplu de 3 lei, iar ca idee, o bere este 1 jeton. Biletele sunt în acest moment: 80 RON un abonament iar în curand va urca la 100 RON. La fața locului va fi 120 RON abonamentul. Un buget aproximativ rezultă la 420 de lei, cu aproximativ 75 de lei/zi pentru mâncare și băutură.

Padina Fest ✔️ #padinafest

A photo posted by Ioana Baditoiu (@ioanabaditoiu) on

JazzTM are loc în Piața Victoriei din Timișoara, ajunge la a 4-a ediție și este cu acess liber, între 1-3 iulie. În zona pieței din fața Operei sunt terase, cafenele, restaurante sau chiar magazine ABC, așa că, fiind un festival de oraș, la care mergi pentru concerte, rămâne să bei pe unde apuci. Să zicem că ai avea nevoie de o apă, 3 beri și un drink. Ajungem, astfel, la 120 de lei, cam 40 de lei/zi. Depinde și de unde le cumperi…

Momentele artistice sunt deja împărțite. Scena Piața Victoriei: Peter Sarosi, Jacob Collier, TAKE 6, Helen, Dhafer Youssef, Imany, ARCUS TRIO, BADBADNOTGOOD, Dee Dee Bridgewater. Scena Parcul Civic: Yaron Herman, Petra Acker, A-c Leonte și Tavi Scurtu, Theatre Fleas Orchestra, Sebastian Spanache și Teodor Pop (JazzyBIT), The Twisters. Scena Parcul Justiției: Trilok Gurtu Band, Jazzybirds, Van Jam , Brum, Luiza Zan, Paperjam.

De la Cluj la Timișoara nu faci așa mult, ar fi o idee bună pentru un city-break de weekend, nu?

#MarcusMiller #JazzTm #Timisoara

A photo posted by Ionatan Roland Mengher (@ionatan93) on

Green Sensation ar fi o altă opțiune bună în cazul în care cauți ceva mai aproape de Cluj, unde poți ajunge și cu taxi. Festivalul a ajuns la a 3-a ediție, ocazie cu care prezintă o nouă locație unde să-i aducă împreuna pe iubitorii de activități și distracție în mijlocul naturii, timp de 3 zile.
Line-up-ul este format din artiști români și locali, însă activitățile vor fi în centrul atenției, pornind de la water slide și zip line, până la airsoft, escape room, cinemobil și multe altele. OCS, Travka, Luna Amară, Les Elephants Bizarres sau Toulouse Lautrec sunt doar câteva dintre trupele confirmate pentru 8-10 iulie.

Estimăm un buget necesar de ~335 lei, din care 110 lei se duc pe abonament. Apă, bere sau suc între 5 și 7 lei, drink-uri ~14 lei. Fiind destul de aproape de Cluj, pe dealul Feleacului, mai bine lași mașina acasă, nu mai ai stres cu parcarea și poți bea liniștit, dar nu exagera 🙂

Prețurile sunt decente, dar știu, va fi greu să alegeți tot ceea ce vreți să trăiți în vara lui 2016. Însă eu vă doresc să ne vedem la cât mai multe.
Voi la ce festivaluri plănuiți să ajungeți vara aceasta și care ar fi bugetul estimativ pregătit?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!