Cum îți poți anula amenda primită de la CTP

Home $ Articole $ Editorial $ Cum îți poți anula amenda primită de la CTP

by | Jan 26, 2016 | Editorial

În prima toamnă de când ajunsesem în oraș ca studentă, am avut intenția de a ține evidența controloalelor (pe atunci) RATUC de care am parte. Am renunțat la idee când am ajuns la aproximativ 18 în prima lună, ceea ce însemna control aproape zilnic, iar uneori și de 2-3 ori pe zi.

De atunci, primul și cel mai important sfat pe care îl dau prietenilor veniți în vizită, turiștilor care caută relaxare sau persoanelor care pur și simplu tranzitează Clujul, dar folosesc mijloacele de transport în comun, este să nu circule niciodată fără bilet – validat, evident. Sau fără legitimație de transport vizată lunar.

Dar cum înțelepții nu-și urmează niciodată propriile sfaturi, am primit și prima amendă în mai 2015. Mă așteptam să mi se întâmple, uitam des să-mi reînnoiesc abonamentul și scăpasem deja la limită de câteva ori. Panicată și într-o mare criză de timp și gândire, am plătit suma de 35 de lei pe loc, care este, de fapt, prețul unui bilet suprataxat ce îți permite să circuli până la capătul liniei.

Opt luni mai târziu, istoria se repetă. Și așa aflu că, în anumite condiții, amenda se poate anula.

Contextualizarea controlului
Imediat după ce urc din prima stație, apare controlorul și cere legitimația sau biletul la control. Caut abonamentul în geantă și îl întind liniștită, știind că l-am reînnoit la întoarcerea din vacanță și că sunt în regulă. Pe scurt, da’ de unde; aruncasem tichetul nou în loc de cel vechi, lucru pe care aveam să-l realizez abia a doua zi.

Coborâm în următoarea stație, face procesul verbal, dar mă întreabă evaziv dacă cumva am uitat abonamentul valid acasă… zic că da, deși o bună vreme în ziua respectivă eram convinsă că am stat două săptămâni cu el expirat și îmi merit soarta.

Un moment mai târziu, compasiunea l-a îndemnat să-mi explice că dacă găsesc tichetul nou în timp util, pot să merg la sediu să-mi anulez amenda. Cine v-a zis vreodată așa ceva?! Nici măcar pe site-ul CTP nu am găsit informații cu privire la anularea amenzilor, ci doar cum le poți primi și unde le plătești. Îi mulțumesc frumos și îmi continui drumul, pregătită să iscodesc un plan care să mă ajute să-mi păstrez banii în buzunar.

A doua zi dimineața, cobor în stație să (în capul meu) îmi reînnoiesc măcar în al 13-lea ceas abonamentul, și să o rog pe tanti să-l scrie pe data de 20.01.2016: așa viza ar apărea validă înainte de primirea amenzii, în data de 21.01.2016. Dar nu-i nevoie să-i explic pățania, că-mi spune că am aruncat tichetul vechi: “Uite, eu ți l-am făcut deja pe luna asta. Ai ștampila pusă pe spatele cartonului în 8 ianuarie!” Ooook… Ascult cuminte procedura de anulare și plec spre sediu.

Procedura de anulare
Dacă vă regăsiți într-o situație similară, mergeți la sediul de pe bulevardul 21 Decembrie 1989, numărul 128-130, cu abonamentul, tichetul vechi și procesul verbal. Înainte de Liceul Teoretic Anghel Saligny este o clădire mare grafitizată cu tematica RATUC, iar la câțiva metri mai în față vedeți o clădire cu 3 etaje. Nu vă faceți griji, la exterior arată bine, numai pe interior e comunistă.

Portarul vă îndrumă la etajul 1, biroul 110, unde o tanti (după ce-mi cere și carnetul de student, de care nu fusesem anunțată că am nevoie) verifică la un monitor cu tub catodic și dând un telefon dacă într-adevăr am abonamentul valid pe luna respectivă. Se convinge, scrie ceva pe procesul verbal și mă direcționează peste drum, la celălalt sediu, lângă BRD-ul mare din Mărăști. Acolo, o doamnă sceptică citește mai întâi procesul și abia apoi mă invită să completez o cerere de anulare propriu-zisă. Semnez cererea, o înmânez împreună cu procesul verbal și cu asta închei.

Nu înainte, însă, de a mă lăsa informată că până la 1 februarie nu pot reface abonamentul pe aceeași lună. Așadar, dacă mai nimeresc un control și domnul controlor nu va înțelege când o să-i explic situația, ori îmi plătesc bilet (atenție, cu abonament figurând valid în baza de date), ori îmi face iarăși proces verbal, cu care mă mai plimb puțin pe la sediile CTP pentru anulare. Alt timp pierdut, altă distracție.

În loc de concluzie
Referitor la mijloacele de transport în comun și realizarea controalelor ar fi multe de discutat, dar ne-am îndepărta de cazul particular prezentat mai sus. Sfatul meu este să încercați să aflați cât mai multe informații despre situațiile în care amenzile pot deveni inexistente, nu se știe niciodată când aveți nevoie de ele.

Programul celor de la sediu este între orele 7.30 – 15.30, de luni până vineri.

V-ați regăsit într-o situație asemănătoare? Ce măsuri ați luat?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!