Festivalul Internațional de dans contemporan “Steps”

Home $ Festivaluri $ Festivalul Internațional de dans contemporan “Steps”

by | May 20, 2015 | Festivaluri

Cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Dans Contemporan STEPS se va desfăşura la Cluj-Napoca, în perioada 20 mai – 21 iunie 2015 în parteneriat cu Opera Maghiară Cluj, şi se adresează iubitorilor de muzică şi dans. Aceştia sunt invitaţi să descopere o lume complexă şi aflată în permanentă reinventare, în care pasiunea, energia, ritmul şi tehnica sunt împletite cu creativitate pentru a oferi o nouă perspectivă asupra cotidianului.

Spectacolele prezentate în premieră pe scena clujeană, sunt adevărate mixuri captivante de senzaţii, sunete şi mişcări, fiind atent selecţionate pentru a ilustra multiplele faţete ale dansului contemporan. În cadrul festivalului vom putea urmări de la piese clasice în viziuni moderne, cum ar fi Lacul Lebedelor sau Le sacre du printemps al lui Stravinsky, trecând prin muzica lui Mozart, până la regii coregrafice bazate pe muzică tradițională portugheză sau din Mongolia. Festivalul dorește să atragă și tinerii, oferindu-le un spectacol de hip-hop la un nivel cultural valoros.

STEPS este o platformă creativă pentru dansatori, coregrafi şi regizori, care facilitează explorarea noilor direcţii din dansul contemporan, dar şi un spaţiu dedicat schimbului de emoţii şi idei între artişti şi public. Pe lângă spectacolele de teatru şi dans, sunt programate seminarii, workshop-uri şi alte evenimente tematice, care completează tabloul acestei nonconformiste manifestări culturale.

Primul spectacol va avea loc în data de 2 iunie la Opera Maghiară Cluj, compania Quorum Ballet din Portugalia performând „Lacul lebedelor”, iar pe 4 iunie aceeași companie va prezenta un spectacol de balet contemporan pe bine cunoscuta muzică portugheză FADO.

În acest an, festivalul are două secțiuni: secţiunea europeană, ca parte a proiectului ”Legături europene prin cinematografie și dans”, finanţat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României. În cadrul acestei secțiuni vor evolua artiştii Ansamblului de Balet al Operei Maghiare din Cluj-Napoca, ai Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu şi companiile de dans Quorum Ballet din Portugalia şi Rootlessroot din Grecia. Cea de-a doua secţiune, intitulată ”STEPS-În jurul lumii”, aduce la Cluj-Napoca reprezentaţii culturale inedite puse în scenă de compania de dans Pyramid din Franţa, Ansamblul de Balet Contemporan Jin Xing Dance Theatre din China şi un show stradal de acrobaţie susţinut de Andreanne Thiboutot din Canda.

Biletele pot fi achiziționate de la: Standul STEPS din cadrul Operei Maghiare Cluj, de la Agenţia de bilete a Teatrului Naţional sau pe site-ul Bilet Master.

Preţul biletelor sunt cuprinse între 25-120 de lei.

Studenţii și elevii au reducere (pe baza carnetului vizat). Bilete cu preț redus pot fi achiziționate doar de la standul STEPS din incinta Operei Maghiare Cluj. Fiecare spectacol are un număr limitat de bilete cu reducere.

Program:

2 iunie: LACUL LEBEDELOR
Compania Quorum Ballet (Portugalia)
Loc: Opera Maghiară Cluj, ora 18
Faimosul spectacol de balet „Lacul Lebedelor”, pe muzica compozitorului rus Piotr Ilici Ceaikovski, va fi pus în scenă, într-o viziune modernă, de către Compania Quorum Ballet din Portugalia. Coregrafia este semnată de maestrul Daniel Cardoso. Astfel, spectatorii vor lua parte la o interpretare poetică şi fantezistă, în care un azil de boli mintale este populat de fiinţe bizare, care întruchipează defectele şi virtuţile umane.

3 iunie: WORKSHOP susţinut de maestrul coregraf Daniel Cardoso din Portugalia. Ora 20.
4 iunie: CORRER O FADO
Compania Quorum Ballet (Portugalia)
Loc: Opera Maghiară Cluj, ora 19
Spectacolul “Correr o Fado”, în regia şi coregrafia lui Daniel Cardoso, este un tribut adus culturii portugheze, ilustrând şi o demistificare a conotaţiei melancolice şi nostalgice a muzicii Fado, prin intermediul dansului contemporan. Într-o multitudine de mişcări, sunete şi senzaţii, dansatorii companiei Quorum Ballet (Portugalia) îi poartă pe spectatori într-o călătorie incredibilă prin arta şi istoria Portugaliei.

9 iunie: MOZART STEPS
Teatrul National Radu Stanca (Sibiu).
Loc: Opera Maghiară Cluj, ora 19
Spectacolul de teatru coregrafic „Mozart Steps” este un concept original al coregrafului Gigi Căciuleanu, creat în exclusivitate pentru Teatrul Naţional din Sibiu. Acesta ilustrează confruntarea dintre două universuri, muzica lui Mozart şi dansul lui Căciuleanu, dând naştere unui spaţiu ce excelează în energii şi care se foloseşte de corpurile actorilor pentru a crea un imaginar poetic vibrant. Coloana sonoră este o reinterpretare a lumii mozartiene, o paralelă între muzica occidentală clasică și cea orientală, egipteană.

11 iunie: BALLET BAR
Compania Pyramid (Franţa).
Loc: Opera Maghiară Cluj, ora 19
Spectacolul “Ballet Bar” este un mix fascinant de stiluri muzicale (de la tango la electric), circ, mimă şi acrobaţii realizate de către cei 6 dansatori ai companiei Pyramid (Franţa). Piesa ilustrează legătura personajelor cu muzica, iar acţiunea are loc în jurul unui bar, într-un club de jazz new-yorkez. Un show plin de viaţă, energie şi umor, care captivează publicul din primele minute.

15 iunie: HOOLA HOP (outdoor)
Hoopelai Show (Canada)
Loc: Parcul Central, ora 18
Spectacol stradal de teatru-circ-dans

16 iunie: HOOLA HOP (outdoor)
Hoopelai Show (Canada)
Loc: Parcul Central, ora 18
Spectacol stradal de teatru-circ-dans

16 iunie: DIFFERENT LONELINESS
Compania Jin Xing Dance Theatre (China)
Loc: Opera Maghiară Cluj, ora 19
“Different Loneliness” este cel mai nou spectacol creat de către Jin Xing şi aduce pe scenă 15 dansatori ai companiei Jin Xing Dance Theatre şi 9 muzicieni din Mongolia Centrală, pentru o experienţă autentică. Dansatorii iniţiază un dialog cu muzicienii, iar aceştia din urmă realizează o parte semnificativă a mişcărilor coregrafice. Muzica mongoleză este extrem de expresivă şi creează o atmosferă care le aminteşte artiştilor de peisajul vastelor pajişti din Mongolia, invitând publicul să ia parte la această experienţă.

17 iunie: W MEMORABILIA (Phaedra’s Laboratory)
Compania Rootlessroot (Grecia)
Loc: Opera Maghiară Cluj, ora 19
Spectacolul “W Memorabilia (Laboratorul Phaedrei)” abordează condiţia femeii prin prisma noţiunii de corp aflat în suferinţă şi a arhetipului eroinei misterioase, tragice – Phaedra. Piesa este echivalentul unei schiţe de desen, care se află într-o transformare continuă, aşa cum şi cuvântul “laborator” din titlu accentuează mai degrabă procesul decât produsul final.

21 iunie: Igor Stravinsky: LE SACRE DU PRINTEMPS
Ansamblul de balet și orchestra Operei Maghiare Cluj
Loc: Opera Maghiară Cluj, ora 19
„Le Sacre du printemps”, sau altflel spus „Ritualul de primăvară” este un spectacol care îşi are rădăcinile în mitul vechi potrivit căruia, prin ritualul păgân, moşnegii înţelepţi ai tribului sacrifică zeului primăverii o fecioară. Fecioara este condamnată să danseze fără oprire până la moarte pentru a trezi pământul, însă în acest ritual primăvara nu vine niciodată, astfel că ceremonia funerară durează fără întrerupere. Datorită ritmului inedit, fiecare parte componentă a muzicii Ritualului de primăvară capătă viaţă.

Igor Stravinsky (1882 -1971) cu opera sa „Le Sacre du printemps” (Ritualul de primăvară) porneşte un scandal provocat nu atât de spectacol, cât de originalitatea muzicii. Publicul se împarte în două: pe de o parte adversarii, care nu se pot împăca cu mijloacele noi de expresie muzicală, pe de altă parte entuziaștii susținători ai noului gen. Evoluția ulterioară a muzicii lui Stravinsky face din el reprezentantul necontestat al unui curent, ce va fi numit muzică modernă clasică tonală serială.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!