Domiciliu în studenție: BCU și bibliotecile din Cluj

Home $ Descoperă Clujul $ Domiciliu în studenție: BCU și bibliotecile din Cluj

by | Sep 29, 2015 | Descoperă Clujul, Recomandări

Bun venit bobocilor și studenților reîntorși la Cluj! Acum că, în principiu, v-ați luat în primire locurile în cămine și chirii și vă pregătiți pentru festivități de deschidere și acomodarea cu orarul, este cel mai bun moment să asimilați informații (cât încă sunteți avizi de ele) care vă vor ajuta în parcursul academic, în special pe durata sesiunii. Credeți-mă, vine mai repede decât vă imaginați.

Cum vorba multă, sărăcia omului – mulțumim, Ion Creangă, pentru înțelepciune -, locul pe care ar trebui să aveți flotant în studenție, măcar cât țin examenele, se numește bibliotecă. Nu fiți triști, căci spre deosebire de bibliotecile anoste din liceu, cele universitare le oferă amintiri matinale sau din nopți tardive celor care aleg să-și muncească mintea în locurile destinate.

În Cluj-Napoca, cea mai importantă bibliotecă este Biblioteca Centrală Universitară “Lucian Blaga”, adică BCU. Acum și aici aflați ce presupune un abonament la bibliotecă, modul în care se utilizează serviciile și ce puteți face de banii ăia.

Destul de simplu, obținerea accesului la baza de date a bibliotecii se face pe baza legitimației care costă 35 de lei, la prima înregistrare. Reînnoirea la începutul fiecărui nou an universitar înseamnă 10 lei. Aveți nevoie de buletin și carnet de student, restul se rezolvă pe loc, acolo.

Apoi, trebuie să încercați să nu vă pierdeți pe culoare și prin săli. Cu un total de 323 de locuri, în care puteți duce unul din cele 3 705 652 de volume existente, sălile destinate studenților sunt:
SĂLILE DE LECTURĂ I (EMIL RACOVIȚĂ), II, III
SALA „GHEORGHE BARIȚIU” – SALA DE ZIARE ȘI REVISTE
SALA “LUCIAN BLAGA” – SALA DE ȘTIINȚE SOCIALE
SALA DE REFERINȚE

sursa foto: clujtoday.ro

Biblioteca vine în sprijinul studenților, cadrelor didactice și cercetătorilor cu foarte multe servicii. Serios, la unele nu m-aș fi gândit. Pentru ajutor cu privire la procedura de împrumut, apelați cu încredere la doamnele bibliotecare; au de-a face în fiecare an cu boboci neinstruiți, pe care îi ajută să înțeleagă cum funcționează împrumuturile în sediul central sau la domiciliu. Un lucru foarte util este prelungirea termenelor de împrumut, care da, se poate realiza în anumite condiții, însă cu o singură efectuare de maximum 5 zile: împrumutul trebuie să fie în termen (să nu se fi depășit deja ziua limită), utilizatorii să nu aibă restanțe față de bibliotecă (alte publicații sau bani) și să nu existe rezervare pentru publicația pe care vrei să o folosești în continuare.

Ceea ce ne conduce spre un alt asptect…. rezervarea online a publicațiilor. Dacă vrei să împrumuți un exemplar dintr-o carte care este deja împrumutat, poți să-l rezervi online, și odată ce este înapoiat, îți va reveni ție. Procedura o găsești aici.

Bineînțeles, BCU oferă acces la Internet și baza sa de date din Sala Multimedia, prin calculatoarele de acolo, sau Wireless pentru laptop-urile personale. Scanarea și fotocopierea, scrierea CD/DVD și utilizarea aparatului foto propriu sunt posibile, în baza unor tarife pe care le găsiți aici.

La fel de important de știut este că, odată ce ții în mână abonamentul de la sediul central, ai acces în toate bibliotecile facultăților care aparțin de Universitatea Babeș-Bolyai. FSPAC, FSEGA, Geografie, Istorie, Drept și toate celelalte. Acestea se numesc filiale ale sediului central. Biblioteca oferă și posibilitatea voluntariatului, dacă vreți să fiți mândri că ați lucrat în același loc cu Lucian Blaga însuși. Foarte multe informații sunt pe site, cred că găsiți răspunsuri și la întrebări pe care încă nu le aveți; faceți-i o vizită.

Adresă BCU: Strada Clinicilor, nr. 2
Telefon: 0264 597 092 / 0264 597 633
Site: bcucluj.ro
E-mail: [email protected]
Program: L-V 08:00-20:00

A, da! Poți să intri și la Biblioteca Județeană „Octavian Goga”. Aici există trei tipuri de legitimații: acces general pentru domiciliații în Cluj-Napoca, acces limitat pentru cei fără domiciliu stabil aici și acces pe termen scurt, pentru persoanele aflate în tranzit. Legitimația costă 14 lei, este valabilă 5 ani și se obține pe baza unui buletin de identitate/pașaport, carnet de elev/student sau cupon de pensie. Fiind bibliotecă județeană, predomină beletristica, însă sunt și unele cărți de specialitate.

Sediu: strada Dorobanților, nr. 104
Site: bjc.ro
Program: L-V 08:00-20:00

Iar dacă te pasionează cunoașterea altor culturi sau vrei să înveți o altă limbă, centrele culturale din Cluj – care sunt multe, apropo – îți vin în ajutor cu bibliotecile lor. Le găsești, printre altele, în limba română sau limba culturii promovate, la British Council, Centrul Cultural Francez, Centrul Cultural German, Centrul Cultural Polonez, Institutul Chinez Confucius, Centrul Cultural Sindan (finlandez), Centrul de Artă și Cultură Japoneză, Centrul Cultural Italian sau Centrul Cultural Brazilian.

Doar chef, timp de învățat și de citit să ai! Și să nu îți uiți cafeaua acasă.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!